Village People-oprichter Henri Belolo is overleden

woensdag 7 augustus 2019 - 09:04
Henru Belolo, een Marrokkanse muziekproducer die via Parijs in de VS belandde, kwam op het idee van Village People in de homobars en discoclubs van New York. Toch was hij zelf hetero.

 

Henri Belolo werd 82 jaar en werkte als muziekproducer en schrijver mee aan de wereldbekende Village People hits "YMCA" en "In the navy". Hij richtte ook het platenlabel Scorpio Music op met bekende artiesten als Haddaway en Gala.

Uitgeweken naar de VS


Belolo wordt in 1936 in Casablanca (Marokko) geboren en trekt in de jaren 60 en 70 naar de Franse hoofdstad Parijs om als dj en manager aan de slag te gaan. In 1976 richt hij zijn eigen platenlabel op, Scorpio Music, waarmee hij disco-lp's uitbrengt. Het succes komt er pas wanneer Belolo naar de Verenigde Staten verhuist en daar de handen in elkaar slaat met een andere Franse collega, Jacques Morali. Samen starten ze met de discoband The Ritchie Family. 

Homobars in New York

Belolo en Morali bezoeken discoclubs en homobars in New York en in een homobar ziet Belolo  een man in indianenoutfit op de toog dansen, links van hem staat dan ook nog toevallig een man in cowboypak. "Type Marlboro-(macho)man, met een hoed en snor", legt Belolo uit in een interview. Zijn vriend Morali is bij de pinken en vraagt hem daarop: "Denk jij wat ik denk?!".   En de Village People zijn een feit.

Grootste hit

De grootste hit van Village People wordt "YMCA" in 1978, waarbij de vier letters tijdens het dansen vlotjes met de armen worden uitgebeeld. Wereldwijd gaat de single tien miljoen keer over de toonbanken. In 1979 krijgt de groep een felbegeerde Grammy Award.  

Parodie

In Vlaanderen hadden De Strangers een hitje te pakken met hun persiflage van 'In the Navy', een andere grote hit van de Village People.  'Bij de rijkswacht'  kwam op 5 mei 1979 binnen in de Vlaamse hitlijsten en in de Vlaamse top 10 piekte het nummer op de eerste positie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!