Wat is de link tussen het liedje ‘Eviva España’ en Paus Pius XII? Leo Caerts en zangeres Samantha blikken terug op hun wereldhit!

maandag 29 maart 2021 - 10:31
In 1971 schrijft muzikant en componist Leo Caerts het nummer ‘Eviva España’ voor zangeres Samantha. Het was een wereldwijd succes! Meer dan 100 andere artiesten maakten een cover in verschillende talen, in totaal werd het nummer dan 40 miljoen keer verkocht. Hoe kijken Leo en Samantha terug op deze belangrijke periode in hun leven? Je ontdekt het in de Radio 2- podcast ‘Wereldhits van bij ons’!

Met dank aan Paus Pius XII

“Ik was een enorm fan van Spanje! In die periode, 1971, ging de autostrade naar Spanje open, mijn vrouw en ik hebben er altijd willen wonen. Ik zat dus op een dag aan de piano, mijmerend over Spanje. En ik begon te spelen en zong hierop “Eviva Pio, duodecimo Padre noste il Papa...”. Dat was een tekst die we in het Latijns op school geleerd hadden over de Paus Pius XII. En zo ben ik bij ‘Eviva España’ uitgekomen, een beetje Latijns dus. Maar ik hoorde alle instrumenten in mijn hoofd samen komen, ik heb dan meteen de arrangementen uitgeschreven", vertelt Leo Caerts. Het nummer wordt voor Leo een echte ode aan vakantie en de zon.

12 000 singles verkocht op één maand

Leo vraagt aan Leo Rozenstraten om de muziek te maken. Ook de zangeres had hij al gekozen: hij wou graag dat zangeres Samantha het nummer zou inzingen. Zij had eind de jaren 60 al enkele liedjes uitgebracht. Samantha voelde in het begin niet veel voor het nummer. “Ik dacht pfff, wat is dat voor een nummer. Maar mijn mama zei: dat wordt een hit! En dat is het uiteindelijk ook geworden, de mama had gelijk (lacht).”

Volgens Leo had niemand dit nummer zo goed kunnen zingen als Samantha. “Zij heeft die krachtige stem, ze scandeerde het bijna. Iemand anders had dat niet kunnen zingen. Ze heeft dat zo geweldig gedaan! Het nummer was nog geen maand uit en we hadden al 12 000 singles verkocht, dat was heel straf”, vertelt Leo. “Dat het zo een hit ging worden, dat had ik niet verwacht. Dat maak je maar één keer mee in je leven!”, zegt Samantha vol trots.

Ik vind het echt een eer dat Leo zegt dat ik de enige was die dit nummer met zo'n krachtige stem kon brengen. Ik ben Leo ontzettend dankbaar! 

Zangeres Samantha

Meer dan 400 internationale covers

Het nummer werd wereldwijd meer dan 400 keer gecoverd, van het Duits tot in het Arabisch. In Nederland beslissen ze om de versie met Samantha niet uit te brengen, ze besluiten om een nieuwe versie op te nemen met Imca Marina. Die hit scoort internationaal, ten koste van zangeres Samantha. “Spijtig genoeg is er mij wel een internationale carrière ontnomen. Maar ik heb wel in Spanje op nummer één gestaan en ben daar ook op verschillende televisieshows in Barcelona mogen gaan zingen. Ik ben nog altijd fier dat de mensen mij herkennen”, zegt Samantha hierover. 

Het liedje veranderde het leven van Leo Caerts en Samantha helemaal. “Het heeft mijn leven een andere draai gegeven, ik heb er alles aan te danken", vertelt Leo. “Ik ben Leo ontzettend dankbaar, dankzij heb ik mijn naam en succes kunnen maken. Als Leo zegt dat ik de enige was met zo’n stem om dat te brengen, dan vind ik dat een hele eer!", voegt Samantha nog toe. 

Beluister het volledige verhaal achter de wereldhit in de podcast 'Wereldhits van bij ons' via de Radio 2-app of via je favoriete podcast-app.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!