Neef Vangheluwe getuigt in boek over misbruik

donderdag 20 april 2017 - 13:41
Brief aan de paus
Mark Vangheluwe, neef en jarenlang slachtoffer van bisschop Roger Vangheluwe, heeft in het boek ‘Brief aan de Paus’ voor het eerst zijn verhaal over het misbruik neergeschreven. De 'ongestrafte koning van het verborgene' noemt hij z’n nonkel.

Roger Vangheluwe

Bom ontploft

22 april 2010. Bijna dag op dag zeven jaar geleden ontploft de Vangheluwebom in de kerk. Op een persconferentie bekent de bisschop dat hij jarenlang 'een jongen uit een bevriende omgeving' seksueel misbruikt heeft. Die jongen is Mark Vangheluwe, zijn neef. Amper vijf was hij toen hij voor de eerste keer misbruikt werd door zijn nonkel. Over die eerste keer schrijft hij in z’n boek :

 

 

 

De wekker loopt af. Ik word wakker. Pasen... wat ligt hij dicht... zijn armen liggen helemaal om me heen... hij heeft mij vast... ik wil hieruit... het lukt me niet... ik kan me niet verroeren.

Marc Vangheluwe, citaat uit 'Brief aan de paus'

Stroom aan klachten

Het misbruik heeft jaren geduurd, tot Mark 19 was. Jarenlang heeft hij gezwegen. Tot in 2010 dus. De bisschop van Brugge moest ontslag nemen. Er trok een schokgolf door de katholieke kerk en vele slachtoffers volgden het voorbeeld van Mark Vangheluwe : er volgde een stroom aan getuigenissen en klachten over seksueel misbruik binnen de kerk. Pas nu doet Mark Vangheluwe voor het eerst zijn verhaal :

 

Beschamend voor hem leek het blijkbaar niet. Hij genoot ervan. Bij mij gaan die schaamte en walging echter nooit meer weg. Het herhaalde zich jaren aan één stuk, zonder onderbreking. Ongestoord, want niemand die er iets van zei en niemand die hem tegenhield of iets opmerkte. Elke keer opnieuw. Altijd voort, tot in de eeuwigheid. Amen.

Marc Vangheluwe, citaat uit 'Brief aan de paus'

'Ongestrafte koning van het verborgene'

In zijn boek richt Mark Vangheluwe zich ook rechtstreeks tot de paus. Symbolisch, met de vraag: 'Is dat het nu ?'. Want hij begrijpt niet dat z’n nonkel nog altijd de titel van ‘bisschop’ draagt en nog altijd royaal betaald wordt door het Vaticaan :

Ik kan het niet laten te herhalen en doe het toch nog eens: de bisschop heeft me gebruik voor zijn eigen genot. Uw dienaar, uw ondergeschikte, want volgens mijn bronnen staat hij nog steeds op de ledenlijst van het instituut ingeschreven als bisschop en ontvangt daarvoor een riant loon. Weliswaar niet meer als bisschop van een bisdom, maar eerder als ongestrafte koning van het verborgene, ondergedoken in een of ander klooster bij soortgenoten in het buitenland, als God in Frankrijk. Wees eens eerlijk, lieve paus, het instituut waarover jij nu de leiding hebt, heeft weinig tegen hem ondernomen.

Marc Vangheluwe, citaat uit 'Brief aan de paus'

'Brief aan de paus' ligt morgen in de boekenwinkels, en is uitgegeven door 'De Bezige Bij'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!