Hoe steil zijn skipistes?

dinsdag 28 maart 2017 - 13:32
Dat zwarte pistes moeilijker zijn dan groene wist je waarschijnlijk al wel. Dat Oostenrijk en Duitsland geen groene pistes hebben misschien ook nog. Toch is er geen duidelijkheid over hoe steil die hellingen nu eigenlijk zijn. Hoe komt dat?

Blauw is makkelijk, zwart is héél moeilijk?

De moeilijkheidsgraad van een bepaalde kleur piste verschilt van land tot land, en zelfs van gebied tot gebied. Dat komt omdat er geen vaste afspraken of wetten zijn voor skipistes.

Handig voor de skigebieden, want die willen uiteraard een mooie balans tussen makkelijke en moeilijke pistes in de brochure aanbieden. Daarom moeten sommige blauwe pistes in het ene gebied niet onderdoen voor enkele zwarte pistes in het andere gebied.

Procenten en graden

Naast de verschillende kleuren zie je vaak ook bordjes die aangeven hoe steil een helling is. Er wordt dan gewerkt met procenten en graden, maar tussen die twee is er heel wat verwarring.

  • Procenten worden gebruikt om de steilte van skipistes (en wegen) aan te geven.
  • In off-piste terrein en bij lawinebulletins spreekt men over graden.

Procenten

Ook al worden procenten "hellingsgraden" genoemd, zijn ze niet hetzelfde als gewone graden. Om aan de procenten van de hellingsgraad te komen, deel je het hoogteverschil door de horizontale afstand.

Merk ook op dat je over de 100% kunt gaan. Bij 200 % stijgt een helling 200 meter bij 100 meter horizontale afstand.

Graden

Het aantal graden zou je kunnen meten met een grote geodriehoek, het gaat hier immers om de hellingshoek. 90° betekent dus ook gewoon loodrecht naar beneden. Onderstaande afbeelding maakt het onderscheid tussen procenten en graden goed duidelijk.

Meten is weten

Wil je weten hoe steil je piste echt is?  Daar is een app voor! Voor zowel Android als iOS heb je clinometers, die je meteen de juiste hellingshoek geven.

Te steile piste?

Ben je toch op een te moeilijke of steile piste gesukkeld? Blijf dan kalm en volg deze tips:

  • Gebruik de hele piste. Steek ze schuin over en maak langzaam bochtjes.
  • Stuur je ski's (of board) de berg op. Buig goed door je enkels, knieën en heupen en mik je ski's bergopwaarts.
  • Ga in ploeg (punten naar binnen), of al rutschend (met de ski's zijwaarts) naar beneden (snowboarders kiezen dan het best voor 'het vallend blad'). Zo hou je een goede controle over je snelheid.
  • Is een piste echt veel te steil voor je? Wees niet te beroerd om (langs de zijkanten van de piste) naar beneden te stappen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!