Oekraïne wint 66ste Songfestival, België op 19de plaats

zaterdag 14 mei 2022 - 22:05
Wat een heerlijke muziekavond, in Turijn vond de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival plaats. Oekraïne won met het nummer ‘Stefania’. Onze Jérémie Makiese eindigde op de 19de plaats. De tweede plaats was voor de UK, op plaats drie staat Spanje.

Tijdens de show was het al snel duidelijk dat Oekraïne veel stemmen zou krijgen. In de ‘Pala Alpitour’ in Turijn weerklonk een enorm applaus na hun optreden. Ze kregen 192 punten van de vakjury maar van het publiek kregen ze 439 punten. Een totaal van 631 punten. Enkel Portugal deed het in 2017 beter met 758 punten.

Stefania’ gaat over de mama van de rapper uit de band, maar ook een beetje over ‘moeder Oekraïne’ die nu zeer droevig is. Waar het Eurovisiesongfestival volgend jaar zal doorgaan, is nog niet bekend. Normaal wordt het winnende land automatisch gastland, maar dit is door de oorlog in Oekraïne hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk.

‘Miss You’ eindigt op 19de plaats

Onze Jérémie Makiese eindigde op de 19de plaats in de rangschikking. Jérémie zette wel een knalprestatie neer op het finalepodium. “Zeer vlotjes, heel mooi die noten gepakt. Hier mogen we enorm trots op zijn!” besloot Peter Van de Veire vlak na het optreden van Makiese. We kregen 59 punten van de vakjury, van de kijker kreeg Jérémie slechts 5 punten. Herbekijk hier zijn optreden.

Onze noorderburen werden 11de. S10 bracht haar nummer 'Diepte' in het Nederlands. In je moedertaal zingen is iets wat we de laatste jaren alsmaar vaker zien op het Songfestival. Duitsland kreeg nul punten van de vakjury,  van de kijker kregen ze toch 6 punten, Daarmee eindigen ze op de laatste plaats.

Give Peace A Chance, Maneskin en ‘comeback’ van Mika

Ook tijdens de show was er, zoals verwacht, aandacht voor de oorlog in Oekraïne. De muziekavond opende met ‘Give Peace A Chance’ van John Lennon, gespeeld door heel wat Italiaanse muzikanten op allerlei instrumenten en uit volle borst meegezongen door het publiek in de arena in Turijn.

Een extra act was er van Maneskin, de winnaars van vorig jaar. Ze brachten in wereldprimeur hun nieuwe song 'Supermodel’. Mika, één van de presentatoren van de show, schitterde met zijn grootste hits. Hij zong ondermeer 'Love Today', 'Happy Ending' en 'Grace Kelly. Leuk weetje, de drummer van Mika op het podium in Turijn komt gewoon uit België, Hallo Landegem! 

Het Songfestival gemist, of wil je stiekem nog een keer kijken? Herbekijk de hele show en nog veel meer Songfestivalpret op VRT NU.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!