Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Onderhoudsplicht studerende kinderen die samenwonen

vr 12 apr. - 6:15

“Mijn dochter studeert aan de universiteit en gaat in juli samenwonen met haar vriend. De vriend werkt al. Moet ik dan nog een financiële bijdrage leveren voor haar onderhoud? De onkosten voor haar st
Onderhoudsplicht studerende kinderen die samenwonen

Een mama legde de Inspecteur volgende vraag voor: “Mijn dochter studeert aan de universiteit en gaat in juli samenwonen met haar vriend. De vriend werkt al. Moet ik dan nog een financiële bijdrage leveren voor haar onderhoud? De onkosten voor haar studies zelf, daar heb ik geen probleem mee, maar eten en kleding?”




Het antwoord op de vraag is ‘ja’, want volgens de wet ben je als ouder onderhoudsplichtig tegenover je kind zolang het studeert.

Advocate Liliane Versluys: “ Artikel 203 van het Burgerlijk Wetboek zegt dat ouders in evenredigheid met hun middelen dienen te zorgen voor de huisvesting, levensonderhoud, gezondheid, toezicht opvoeding, opleiding en ontplooiing van hun kinderen. Eten en kleding vallen hier dus onder. Kosten als huisvesting, voeding, studies, daarin moeten ouders bijdragen tot het einde van de passende opleiding.”

Die opleiding kan soms wat langer duren dan voorzien, als er bijvoorbeeld een bisjaar bijkomt, of een extra jaar voor het eindwerk of de thesis. Maar dat hoort erbij, zegt Tamara Strobbe, sociaal assistente bij de sociale dienst van de universiteit van Gent.

Ook een aanvullende opleiding die aansluit op het hoofddiploma telt nog in onderhoudsplicht, maar een compleet andere opleiding in een andere studierichting, dat hoeven ouders volgens de wet niet meer te betalen.

De periode van werk zoeken na het afstuderen, de beroepsinschakelingstijd, valt ook onder de onderhoudsplicht.

Dus of de dochter gaat samenwonen of niet, zo lang ze studeert, speelt in de onderhoudsplicht van de ouders eigenlijk geen rol. Je moet het zien als op kot gaan, zegt Tamara Strobbe.

Over welk bedrag de ouders dan zouden kunnen betalen, daarover zal enig diplomatisch overleg nodig zijn! Advocate Liliane Versluys vergelijkt ook met op kot gaan: “het geld dat je zou besteden als de dochter op kot gaat, zou je kunnen zien als onderhoudsbijdrage om eventueel haar deel van de huur van een appartementje te bekostigen.”


Domicilie veranderen, financiële gevolgen

Zo lang de dochter officieel thuis woont, zijn er een aantal financiële voordelen voor de ouders:
Je krijgt kindergeld, belastingvermindering voor een kind ten laste en eventueel kan je genieten van een studietoelage.

Die voordelen vallen weg als de dochter haar domicilie verandert.

In dit geval zou de dochter haar domicilie wel kunnen veranderen, omdat de dochter gaat samenwonen bij een werkende vriend die geld verdient en dus eventueel voor haar onderhoud zou kunnen instaan.

Let wel, de onderhoudsplicht voor de ouders vervalt alleen als de studerende dochter met de werkende vriend wettelijk zou samenwonen, of zou trouwen. Dan wordt de vriend verantwoordelijk, hoewel de ouders toch nog kunnen aangesproken worden als het inkomen van de vriend ontoereikend is.

Bij feitelijk samenwonen (gewoon de twee domicilies op hetzelfde adres) vervalt de onderhoudsplicht van de ouders niet, maar de ouders zijn wel hun financiële voordelen kwijt.

Om toch nog een fiscaal voordeel te hebben zouden de ouders dan bij de vrederechter tijdens een ‘verzoeningszitting’ kunnen vastleggen dat ze een onderhoudsgeld, een alimentatie betalen, best een vast maandelijks bedrag. Als dat ‘geacteerd’ is bij de vrederechter kan het voor de fiscus in aanmerking komen voor een belastingaftrek, zegt meester Versluys.

Liliane Versluys rekende uit dat een onderhoudsgeld voor 80% aftrekbaar is van de belastingen. Ze geeft een voorbeeld uitgaande van een inkomen in de hoogste belastingschijf, dus vanaf afgerond 50% belastingen op een inkomen boven de 37.330: “Van elke 100 euro die je betaalt mag je 80% aftrekken, dus spaar je de belasting op 80 euro uit. Als je mag aftrekken in de hoogste schijf bespaar je 50% van 80 euro. Dus van elke 100 euro die de ouders voor hun dochter betalen krijgen ze 40 euro terug van de fiscus.”

Orde van Vlaamse Balies

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet