100ste STROP-arrestatie Gent twee maanden vroeger dan vorig jaar

donderdag 12 september 2019 - 06:10
Els Van Heuverzwyn
afbeelding zwaailicht, getal 100 met handboeien
Foto: Politie Gent
De Gentse politie zit momenteel aan haar honderdste arrestatie in het kader van hun S.T.R.O.P.-acties tegen overlast en straatcriminaliteit. Vorig jaar was het pas in november dat het aantal arrestaties op honderd kwam.

De Gentse politie heeft tot nu honderd mensen opgepakt in het kader van de STROP-acties tegen overlast en straatcriminaliteit. Vorig jaar zaten ze pas in november aan 100 arrestaties. Het gaat vooral om mensen die drugs bij zich hebben, diefstallen plegen, en anderen lastigvallen. Ook geseinde mensen worden bij die acties opgepakt. 

Verklaring?

In november 2011 is de Gentse politie begonnen met die STROP-acties. En STROP staat voor Samen Tegen Rondtrekkers en Overlastplegers. Het aantal arrestaties stijgt, maar een échte verklaring is er niet meteen, zegt hoofdinspecteur Liesbeth De Pauw: "De enige verklaring die ik kan geven is dat we heel goed gewerkt hebben dit jaar. Eer aan alle STROP-leden, en dat zijn mensen uit verschillende diensten: de recherche, de wijkwerking en de interventieploegen. Maar het gaat ook om mensen die vast werken bij directie operaties en actie. Zij doen die extra diensten naast hun dagelijks werk. Ze gaan dan actief op zoek naar verdachte of abnormale gedragingen, ze controleren verkregen informatie en gaan op zoek naar mensen die ze beschouwen als veelpleger."

Patrouilles

Er zijn nochtans niet méér acties uitgevoerd dan de voorbije jaren, en er is zelfs minder volk ingezet per actie. Die acties bestaan uit gerichte patrouilles en controles met drugshonden. De politie nam in het kader van die acties al heel wat drugs in beslag: 150 gram heroïne, zo’n 1,6 kilo cocaïne, meer dan 4 kilo weed, 850 gram hasj, een 300-tal XTC-pillen, maar ook nieuwere drugs zoals MDMA en ketamine. Dikwijls gaat het om kleine hoeveelheden bij een groot aantal mensen. In totaal werd tijdens de acties al zo'n 60.000 euro aan druggeld in beslag genomen. Daarnaast werd zowat 14.000 euro aan boetes geïnd en betaalden buitenlandse chauffeurs zo’n 4.000 euro’s aan achterstallige verkeersboetes.

Ook gestolen auto’s en fietsen, in totaal zo’n 40 gestolen voorwerpen, werden tijdens de acties in beslag genomen. Daarnaast nam de Gentse politie tijdens de controles ook een 60-tal wapens in beslag. 

Eén restaurant werd gesloten omdat de uitbater er drugs verkocht en veel dealers werden opgepakt in de diverse wijken in de stad. Wijken als de Brugsepoort, het Centrum en Ledeberg blijven de nodige aandacht krijgen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!