Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

1918: pas bevrijde Gent kreeg hoog bezoek

di 13 nov. - 10:18

Op 13 november 1918 doen koning Albert en koningin Elisabeth hun plechtige intrede in het pas bevrijde Gent.

De komst van de koning en de koningin was al een dag eerder aangekondigd en Gent was in feeststemming. Na Brugge is dit de tweede provinciestad waar Albert en Elisabeth, vergezeld van kroonprins Leopold, hun plechtige intrede doen.

Om 11 uur vertrok de optocht in de Gebroeders De Smetstraat, door het stadscentrum, om te eindigen op de Kouter.  Het was zonnig en zo schrijft de correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant: "Ook straalt een zon ... in de ogen der duizenden mensen, die reeds van zeer vroeg op straat zijn, allen getooid met de Belgische kleuren, allen met vrolijk gemoed ....."

en non steekt een oorlogswees omhoog die de koningin een ruiker bloemen overhandigd (alle foto's Archief Koninklijk Paleis).

en non steekt een oorlogswees omhoog die de koningin een ruiker bloemen overhandigd (alle foto's Archief Koninklijk Paleis).

Op de Kouter wachtte een zeer grote menigte het koningspaar en de kroonprins op. Het volk zit er in de bomen en op de daken, balkons en lantaarnpalen.

Onderweg nemen de koning en koningin even de tijd om zich met enkele Gentenaars te onderhouden.

Onderweg nemen de koning en koningin even de tijd om zich met enkele Gentenaars te onderhouden.

Als de stoet op de Kouter aankomt is er eerst "een ogenblik diepe stilte en dan breekt een gejubel los. Een indrukwekkende, onbeschrijflijke ovatie. Men wuift met zakdoeken, hoeden, petten, vlaggen, men weent en juicht, het regent bloemen uit de ramen", aldus nog de correspondent van NRC.

Ook de Belgische troepen die op de Kouter defileerden, werden toegejuicht. Een muziekkapel speelt "De Vlaamse leeuw" en de menigte zingt mee.

Daarna is het koninklijk gezelschap ontvangen op het stadhuis. Daar werden ze verwelkomd door waarnemend burgemeester Edward Anseele, de koning antwoordde in het Nederlands en feliciteerde de Gentenaars. "Liever dood dan Duits, dat was de stem van de Vlaamse bevolking. In naam van het land, in naam van het leger, bedank ik u allen voor uw moed en vaderlandsliefde", zei de vorst.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet