Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

2000 defecte roltrappen en liften in treinstations per jaar, Joris Vandenbroucke (sp.a): “Een lift maken is toch geen rocketscience”

do 28 nov. - 6:20

In België zijn er zo’n 2000 storingen per jaar aan roltrappen en liften in treinstations. In Oost-Vlaanderen staat de roltrap van Gent-Dampoort zelfs bekend om zijn slechte werking. Kamerlid voor sp.a Joris Vandenbroucke vindt dat de NMBS dringend stappen moet ondernemen.
kapotte roltrap
© Foto: Twitter 'RoltrapLokeren'

Ze zijn met veel: de roltrappen en liften in stations die niet werken. Dat tot grote ergernis van vele reizigers. Ook kamerlid voor sp.a Joris Vandenbroucke is het beu, en legde het onderwerp op tafel in de kamer. “Het is tijd voor de NMBS om actie te ondernemen”, klinkt het.

2000 storingen per jaar

“De NMBS heeft 560 roltrappen en liften in de stations in België en die vallen om de haverklap stil, 2000 keer per jaar”, vertelt Joris Vandenbroucke (sp.a). “Ook in Oost-Vlaanderen is dat een groot probleem. In Gent-Dampoort is er maar één roltrap en die valt om de haverklap stil. Soms zelfs voor weken of maanden aan een stuk.”

En het blijft niet bij Gent-Dampoort: “De sporen 9, 10, 11 en 12 van Gent-Sint-Pieters zijn amper drie jaar geleden gerenoveerd en in gebruik genomen en ook die roltrappen vallen regelmatig stil. Ik begrijp er helemaal niets van. Een roltrap laten werken is toch de evidentie zelve.”

Rocketscience

“Voor mensen die goed ter been zijn is dat slechts een grote ergernis. Maar voor mensen die bijvoorbeeld een beperking hebben, oude mensen die niet goed kunnen wandelen en voor mensen met een kinderwagen wordt de trein nemen echt een opgave als ze moeite moeten doen om aan het perron te raken”, zucht Vandenbroucke. “Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe het zover is kunnen komen. Een roltrap en een lift laten werken is toch geen rocketscience. Dat is technologie van de 20ste eeuw. Dat zou toch perfect moeten werken. Ik denk dat er een probleem is tussen de NMBS en de onderhoudsfirma’s waarmee zij samenwerkt.”

Onderhoudsfirma’s

Joris Vandenbroucke stelde het roltrappen- en liftenprobleem aan de kaak in de kamer: “Minister Bellot aan wie ik de vraag heb gesteld, heeft daar zelf toegegeven dat de NMBS niet tevreden is van het onderhoud. Dat het niet goed genoeg gebeurt en dat het niet snel genoeg gebeurt. Dan denk ik: ga naar de rechter en verbreek die contracten. Ga op zoek naar andere onderaannemers of onderhandel opnieuw over de contracten en voer veel hogere boetes in.”

Twitteraccount

In Vlaanderen zijn er drie roltrappen die van hun slechte reputatie iets leuks proberen te maken. De roltrap van Lokeren, de roltrap van Gent-Dampoort en de roltrap van Antwerpen-Berchem hebben een eigen twitteraccount. “Stuk voor stuk accounts van een grapjas die het ook beu is en er wat humor overgiet.”

roltrap

roltrap

roltrapp

roltrapp

roltrapp

roltrapp

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet