Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

2018 was topjaar voor Oost-Vlaamse wijnen

wo 17 apr. - 0:45

De Oost-Vlaamse wijnboeren hebben vorig jaar een uitzonderlijk goede oogst gehad. Er werd dubbel zo veel wijn geproduceerd dan het jaar ervoor. Dat komt door de extreme temperaturen van vorige zomer.
Close-up van wijnranken
© Foto: Pixabay

Afgelopen zomer was het enorm warm. Voor veel landbouwers was dat nefast, maar niet voor de wijnboeren. 2018 was een uitzonderlijk goed wijnjaar. In Oost-Vlaanderen werd er meer dan 70.000 liter wijn geproduceerd, dat is ongeveer dubbel zo veel als in 2017. 

"Eigenlijk hadden we al van in de lente een voorsprong", vertelt wijnboer Herman Troch uit Herdersem bij Aalst. "Daar kwam dan nog eens die droge zomer bij én een mooi najaar. Daardoor waren de druiven mooi rijp. Ze hadden veel kleur en veel smaak. Ze bevatten veel suiker ook. Het was absoluut een topjaar voor ons!" 

Volle smaak en meer alcohol

De oogst van 2018 verschilt niet alleen in volume, de wijn zal ook anders smaken door het goede weer. Herman Troch: "Normaal gezien gaat hij voller zijn van smaak. Misschien wat zoeter ook, maar dat hangt af van keuzes die ik nu maak."

Sommige soorten wijn zullen ook meer alcohol bevatten, weet de wijnboer. "Het zal nu eerder 13,5 procent bevatten, in plaats van 11,5 à 12. Maar dat gaat normaal gezien alleen maar positief zijn voor de rijpheid van de smaak."

Vooruitzichten voor 2019

"We hebben ook een enorm goed jaar gehad in 2003", herinnert hij zich. "Dat was ook zo'n warme, hete zomer. De druiven waren toen ook mooi rijp, maar zo'n hoge alcoholgehaltes heb ik niet gehaald. Hetzelfde voor 2009. Dat was ook een goed jaar, maar niet even uitzonderlijk als 2018."

De oogst van dit jaar, ziet er voorlopig nog niet heel goed uit. "Dit weekend was er nachtvorst, dus de bloesems op de fruitbomen zijn hier en daar beschadigd. Maar dat heeft eigenlijk alleen gevolgen voor het volume. De kwaliteit valt nog af te wachten", concludeert Herman Troch.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet