Afbeelding van het programma: start je dag in oost-vlaanderen

start je dag in oost-vlaanderen

AA Gent plaatst zich voor derde kwalificatieronde van Europa League

vr 2 aug. - 5:19

Voetbalploeg AA Gent heeft zich, ten koste van het Roemeense FC Viitorul Constanta, geplaatst voor de derde kwalificatieronde van de Europa League. Een zeer pover Gent verloor de terugmatch met 2-1, maar kwam dankzij de 6-3-zege van vorige week niet in de problemen. De volgende Europese horde ligt in Cyprus: AEK Larnaca.
voetballers van AA Gent
© Foto: Belga

De krijtlijnen van de wedstrijd lagen voor het eerste fluitsignaal al vast: Viitorul moest scoren, Gent kon controleren. Maar terwijl de Roemenen meteen aan hun taak begonnen, leek Gent iets te veel op de lauweren te rusten. Het gaf Matan de kans om de eerste bal tussen de palen te mikken.

Saaie eerste helft krijgt toch nog doelpunt

Gent had echter nog waarschuwingen van Ganea en Achim nodig voor het de regie van de wedstrijd (weinig overtuigend) overnam van de Roemenen. De bezoekers waren evenwel een offensieve schim van zichzelf: Asare demonstreerde door een bal in de tribunes te mikken.

Toch ging Gent nog met een brede glimlach naar de kleedkamer. Jaremtsjoek zal geen schoonheidsprijs krijgen voor de openingstreffer, maar de Oekraïner zette zich krachtig door en werkte ook zelf af. Symbolisch, een frommelgoal naar het beeld van de wedstrijd.

Gent zakt door het ijs na de pauze

Die glimlach zou na de pauze snel van de Gentse gezichten verdwijnen. Scheidsrechter Montero wees voor een lichte fout van Asare en vermeend handspel van Odjidja twee keer naar de stip. Iancu zette Kaminski telkens op het verkeerde been. Plots had Viitorul maar twee goals meer nodig om door te stoten.

Gent kon wel sakkeren over de scheidsrechterlijke beslissingen, maar kon zich niet verstoppen achter zijn schabouwelijke prestatie na de pauze. De bezoekers vertoefden bijna voortdurend op de eigen helft, konden de bal niet in de ploeg houden en hoorden het in Keulen donderen als het over combinaties ging.

Een kopbal van Ghita, die slechts centimeters naast ging, leek de Gentse ogen toch nog te openen. Met de nodige moeite verplaatste het het spel opnieuw naar het middenveld. Bezoes kreeg nog twee kansen om de kleine nederlaag uit te wissen, maar heeft nog werk om zijn vizier af te stellen. In de derde voorronde neemt Gent het op tegen de Cyprioten van AEK Lacarna.

Kaminski: "Als we topploeg willen zijn, kan dit niet"

"Het doel was om ons te kwalificeren, dus daar zijn we tevreden over", zei coach Jess Thorup. "We hadden controle in de eerste helft, maar na de rust miste ik de drang om te winnen en ons spel op te leggen. Uiteraard ben ik ontgoocheld dat we verliezen, maar het belangrijkste is dat we doorgaan naar de volgende ronde."

Doelman Thomas Kaminski was scherper voor zijn ploegmaats. "We moeten beseffen dat als we een topteam willen zijn, we in deze wedstrijd ook moeten opstaan en ons spel opdringen. We mogen niet achteruit kruipen en ons verstoppen. Zelfs met een voorsprong van drie goals moeten we onze stempel drukken."

"Opdracht volbracht, maar ik blijf met een dubbel gevoel achter. We stonden 40 minuten echt onder druk en werden tegen ons eigen doel gedrukt. We konden het in het begin van de wedstrijd rustig aan doen, maar als we moeten versnellen, moeten we dat ook doen en het verschil maken."