Aalst Carnaval: een evaluatie van een bewogen editie

woensdag 6 maart 2019 - 18:00
Laurens Bervoets
Vuilnis op het plein na Aalst Carnaval.
Foto: Radio 2
De politie en de hulpdiensten zijn tevreden over de 91ste editie van Aalst Carnaval. Vooral het alcoholmisbruik bij bezoekers, ook bij minderjarigen, is onder controle. Toch zal deze editie vooral de geschiedenisboeken ingaan door de oplopende commotie rond een praalwagen met joodse karikaturen én een incident met een wagen die de stoet wilde inrijden.

De 91ste editie van Aalst Carnaval begon meteen met een valse noot. Tijdens de zondagsstoet probeerde een verwarde man met zijn wagen op de stoet in te rijden. Omstaanders én een agent in burger konden de man snel overmeesteren. Paniek was er niet maar de man was wel gewapend met een baseball-bat en een scheermes. De snelle interventie kon dus erger voorkomen. De man zou psychische problemen hebben en bekend zijn bij het gerecht. Hij werd even opgepakt maar later vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Dit tot grote woede van burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) hij liet prompt het officiële adres en het vermeende onderduikadres van de man bewaken. 

Europese Commissie

Niet alleen de ongewenste wagen in de zondagsstoet liet zich opmerken. Ook de praalwagen van carnavalsgroep De Vismooil'n viel op. De groep koos dit jaar voor een sabbatjaar. Ze wilden besparen op de kosten van de wagen en de versiering om volgende editie groots uit te kunnen pakken. Om in de thema van dat sabbatjaar te blijven kozen ze voor een joodse inkleding. Lees: karikaturale joden (pijpenkrullen, joodse hoeden, haakneuzen). De bezoekers van carnaval zelf hadden er zondag weinig erg in maar een aantal joodse organisaties vonden het aanstootgevend en antisemitisch. Ze dienden een klacht in bij gelijkekansencentrum Unia, vooral omdat de beelden geïnspireerd lijken op afbeeldingen die ook door de nazi's gebruikt werden.

De stad reageerde verbaasd bij monde van burgemeester D'Haese en verwees naar de carnavalscontext "waarin met alles en iedereen gespot wordt". De carnavalsgroep liet ook optekenen dat het nooit de bedoeling was om kwetsend over te komen. Ook heel wat gewone bezoekers begrepen de commotie niet. "We vieren al 91 jaar carnaval en iedereen is hier de revue gepasseerd: moslims, schandalen, politici... Het hoort er gewoon bij. In Aalst kan alles, zelfs mannen die zich in vrouwen verkleden". Maar die mening werd niet overal gedeeld. Al snel kwamen er vanuit heel Europa scherpe reacties. Ook de Europese Commissie veroordeelde de carnavalswagen fel en vroeg ons land om maatregelen te nemen. Burgemeester D'Haese liet intussen al weten dat hij contact zal opnemen met de Commissie om uitleg te geven. Intussen zou de hele zaak zelfs tot bij Unesco geraakt zijn. Aalst Carnaval is erkend werelderfgoed. Er zouden nu stemmen opgaan om dat te herbekijken, maar of het zo'n vaart zal lopen valt af te wachten. 

Cijfers hulpdiensten

Maar, los van de commotie en het incident zijn de politie en de hulpdiensten dus wel tevreden. Opvallend is vooral dat er almaar minder problemen zijn met dronken deelnemers of bezoekers. De politie heeft over de hele carnavalsperiode slechts zes mensen opgepakt voor openbaar dronkenschap. Daarnaast heeft ze speciale patrouilles uitgestuurd om minderjarigen te controleren op alcoholgebruik. 58 jongeren werden op heterdaad betrapt. Slechts in vijf gevallen liep het toch fout bij minderjarigen door alcohol. Zij werden verzorgd bij het Rode Kruis of op de spoeddiensten. Vijf lijkt veel maar in totaal verzorgden de hulpdiensten 500 mensen tijdens Aalst Carnaval. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!