Aalst: "Laat het gras maar groeien!"

maandag 17 juni 2019 - 19:01
Amelie Outters
V.l.n.r.: Loïc van Doorn, Elias Goossens, Bart Backaert, Louis De Jaeger, Ellen De Vrieze
Aalst heeft als eerste Vlaamse gemeente het charter "ByeByeGrass" ondertekend. Dat charter houdt in dat Aalst overbodige grasperken zal weghalen en de blijvende grasperken minder zal maaien. Dat is beter voor de planten en de dieren, beter voor het klimaat én beter voor de portefeuille.

"België heeft altijd al een tamelijk matig klimaat gehad. Maar door de klimaatveranderingen hebben we alsmaar meer last van extreme droogtes en van korte periodes met veel regen. Dat heeft rosse gazons en overstromingen tot gevolg", begint Louis De Jaeger, initiatiefnemer van ByeByeGrass. "De bedoeling van het charter is om ons groen zo in te richten dat het een beschermmantel biedt tegen die klimaatveranderingen."

Minder gras

De stad Aalst werd door het charter uitgekozen als voorbeeldgemeente. Bart Backaert, hoofd van de Aalsterse groendienst: "Ik heb al veel geëxperimenteerd, het stadspark was als het ware mijn laboratorium. Nu ik het hoofd ben van de groendienst, ga ik die visie uitbreiden."

Het plan is om overbodige grasperken weghalen. Backaert: "Zoveel grasperken... Dat heeft geen enkele functie wat biodiversiteit betreft. Daarnaast is het onderhoud duur. En het is naar de toekomst toe gewoon niet meer klimaatbestendig."

Hij noemt de bibliotheek, Utopia, als voorbeeld. "Daar staat niets anders dan wilde bloemen. Dat vraagt geen onderhoud, daar moet niet in gewied worden, dat moet geen water krijgen... Het enige wat we daaraan doen is één keer per jaar maaien."

Minder maaien

Minder maaien, dat is alleen maar goed voor het klimaat, volgens Backaert. "Grasmaaiers verbruiken brandstof en produceren uitlaatgassen. Ze moeten daarbovenop ook nog eens zelf geproduceerd worden. Dus als je zo'n machine maar één keer paar jaar moet inzetten in de plaats van om de veertien dagen... Dan heb je al het plaatje!"

"Bovendien droogt een kort gemaaid gazon droogt snel uit in de zomer, je moet het water geven om het gezond te houden", weet Backaert. "Een lang gemaaid gazon daarentegen, droogt niet uit en houdt water goed op."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!