Aalsterse families dienen klacht in tegen haatbrief

vrijdag 7 juni 2019 - 06:13
Amelie Outters
Foto: Enoch Kashenda
De drie families die in Aalst een brief met racistische beledigingen in de bus kregen, gaan vandaag een klacht indienen tegen onbekenden. "Ze hebben geen vertrouwen in de lokale politie", vertelt advocaat Abderrahim Lahlali.

Op sociale media circuleert een racistische haatbrief, die drie Aalsterse gezinnen met een migratieachtergrond in de brievenbus kregen. In de brief worden zij uitgescholden en krijgen ze te horen dat ze niet welkom zouden zijn in de stad. Het is nog steeds niet duidelijk wie de brieven verstuurd heeft.

Al drie jaar geterroriseerd

De advocaat van de geviseerde families, Abderrahim Lahlali, vertelde aan TV Oost dat de families al drie jaar lang geterroriseerd worden door een buurtbewoner. Ze vermoeden dan ook dat die man achter de brieven zit, maar dat zijn ze niet zeker. Daarom dienen de families nu een klacht in tegen onbekenden.

Door die klacht in te dienen, komt de zaak in handen van de gerechtelijke politie. Ook dat vinden de families belangrijk, omdat ze geen vertrouwen hebben in de lokale politie. . Advocaat Lahlali: "Ze vinden het spijtig dat de lokale politie kennis heeft van alle incidenten in het verleden, zelfs incidenten van slagen en verwondingen van kinderen. Dat is allemaal onbestraft gebleven, ze zijn zelfs nooit een gerechtelijk onderzoek gestart."

Extra onderzoek

"Uiteraard is het ook zo dat een onderzoeksrechter veel meer bevoegdheden heeft', weet Lahlali. "Een onderzoeksrechter kan bevelen tot een huiszoeking, die kan informatiemateriaal in beslag nemen, die kan telefonieonderzoek bevelen, ... Dat kan de lokale politie niet."

Ook het gelijkekansencentrum Unia is met een onderzoek gestart en de lokale politie heeft een verdachte uitgenodigd zich te melden op het politiekantoor. Of het om dezelfde man gaat is niet duidelijk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!