Aardappelschil maakt melk gezonder
wo 7 jun. - 8:59
Poly-onverzadigde vetzuren zijn gezonder omdat ze sneller verteren en ook zouden beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het is dus logisch dat onderzoekers manieren zoeken om ongezonde vetzuren in onze voeding te vervangen door die gezonde varianten. Dat kan via dierenvoeding, onder meer bij varkens en kippen komen de 'omega 3'-vetten zo in onze voeding terecht.
Bij herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten, lukt dat niet. In hun maag zit er een bacterie die de gezonde vetzuren afbreekt waardoor ze niet in de melk, de kaas of het vlees terechtkomen.
Een onderzoeker van de universiteit Gent heeft nu een enzym ontdekt dat in aardappelschillen zit dat de vetten kan beschermen waardoor ze niet worden afgebroken. Het gaat om het enzym dat zorgt voor de bruine kleur van aardappelschillen als je ze een tijdje laat liggen (je vindt de stof ook in bananen waar ze hetzelfde effect hebben). Het enzym kan als voedingssupplement gegeven worden aan koeien, geiten en schapen om de opname van 'omega 3'-vetten te verbeteren.
De techniek is interessant omdat het de eerste biologische methode is om rundsvlees, melk en kaas met gezonde vetzuren te verrijken. Daarenboven is het milieuvriendelijk want schilafval van particulieren én bedrijven kan zo hergebruikt worden. Oudere methodes gebruikten enkel onnatuurlijke stoffen.