Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Aardappelschil maakt melk gezonder

wo 7 jun. - 8:59

De Universiteit Gent heeft een stof in aardappelschillen ontdekt die melk, kaas en rundvlees makkelijker kan verrijken met gezonde vetten.
Stof uit aardappel

Poly-onverzadigde vetzuren zijn gezonder omdat ze sneller verteren en ook zouden beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het is dus logisch dat onderzoekers manieren zoeken om ongezonde vetzuren in onze voeding te vervangen door die gezonde varianten. Dat kan via dierenvoeding, onder meer bij varkens en kippen komen de 'omega 3'-vetten zo in onze voeding terecht.

Bij herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten, lukt dat niet. In hun maag zit er een bacterie die de gezonde vetzuren afbreekt waardoor ze niet in de melk, de kaas of het vlees terechtkomen.

Een onderzoeker van de universiteit Gent heeft nu een enzym ontdekt dat in aardappelschillen zit dat de vetten kan beschermen waardoor ze niet worden afgebroken. Het gaat om het enzym dat zorgt voor de bruine kleur van aardappelschillen als je ze een tijdje laat liggen (je vindt de stof ook in bananen waar ze hetzelfde effect hebben). Het enzym kan als voedingssupplement gegeven worden aan koeien, geiten en schapen om de opname van 'omega 3'-vetten te verbeteren. 

De techniek is interessant omdat het de eerste biologische methode is om rundsvlees, melk en kaas met gezonde vetzuren te verrijken. Daarenboven is het milieuvriendelijk want schilafval van particulieren én bedrijven kan zo hergebruikt worden. Oudere methodes gebruikten enkel onnatuurlijke stoffen. 
 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet