Affakkeling olieraffinage zorgt voor onrust in Waasland

donderdag 10 januari 2019 - 15:48
Thomas Van den Hoof
In zowat alle gemeenten in het Waasland is al de hele dag een metershoge vlam met een grote rookpluim te zien boven het havengebied. Maar de inwoners hoeven niet ongerust te zijn. Het gaat immers om een affakkeling bij een olieraffinaderij op de Antwerpse rechteroever. En dat gebeurt wel vaker.

De ruim 50 meter hoge vlam boven de fakkel van de olieraffinaderij en de bijhorende zwarte rookwolk waren donderdagvoormiddag tot kilometers ver in de omtrek te zien. Bij de hulpdiensten kwamen in de loop van de dag al tal van meldingen binnen van bewoners die zich ofwel ongerust maken of vermoeden dat er ergens een zware brand woedt. En op sociale media klinkt er ook ongenoegen over de luchtvervuiling die zo’n affakkeling teweeg brengt.

Geen reden tot paniek

Bij de Hulpverleningszone Waasland verzekeren ze dat de affakkeling op een veilige manier en op 190 meter hoogte gebeurt. Op die hoogte is er geen gevaar voor de installaties of de omgeving. Het gaat vooral om gassen zoals methaan, ethaan en propaan. Die gassen worden door een enorme schoorsteen gejaagd en dan verbrand.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!