Afvalverwerker Indaver gaat ook Schots huishoudafval verwerken

maandag 12 augustus 2019 - 14:58
Amelie Outters
Foto: Daily Telegraph
Afvalverwerkingsbedrijf Indaver gaat zijn expertise uit Doel in de toekomst ook toepassen in Aberdeen in Schotland. Ze gaan er een centrale bouwen waar ze, net zoals in Doel, huishoudelijk afval gaan verwerken. En dan meer specifiek het deel dat niet-recycleerbaar is.

"De overheid van Schotland had een offertevraag uitgestuurd", vertelt Inge Baertsoen van Indaver. "Heel veel partijen hadden een offerte ingediend. Wij dus ook, in samenwerking met een Spaans bouwbedrijf." Onder meer dankzij zijn jarenlange expertise in Doel, heeft Indaver de offertevraag gewonnen.

Van afval naar energie

Het afvalverwerkingsbedrijf mag nu zo'n 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken in Schotland. "En dan specifiek het deel dat niet-recycleerbaar is", verduidelijkt Baertsoen. Daarvoor gaan ze een centrale bouwen in Aberdeen. "Het wordt een waste-to-energy centrale. Een duurzame installatie zoals in Doel, dus. Ook in Ierland hebben we al een centrale van dat type."

Inge Baertsoen: "Met Indaver gaan we steeds op zoek naar nieuwe manieren om te recupereren. Dat kan in de vorm van energie, in de vorm van materialen, ... In Doel recupereren we bijvoorbeeld energie. Die leveren we in de vorm van stoom, aan het stoomnetwerk van Ecluse in de Waaslandhaven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!