Akelige ontdekking in Deinze bij renovatie school: “Raar idee dat we jarenlang les hebben gegeven boven de skeletten”

maandag 28 oktober 2019 - 08:34
Anke Van Meer
skelet
Foto: Getty
Archeologen van onderzoeksbureau RAAP hebben zeven skeletten gevonden tijdens renovatiewerken aan school De Leiepoort Campus Sint-Therresia in Deinze. Het stoffelijk overschot lag onder een gebouw dat afgebroken werd en is waarschijnlijk afkomstig uit de 16de of 17de eeuw.

Middelbare school De Leiepoort in Deinze stond even in rep en roer toen er onverwachts zeven skeletten werden gevonden. Zes daarvan waren van volwassenen, het andere was een kind. De ontdekking werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek in het kader van renovatiewerken. Voor de nieuwbouw gezet kan worden, moet de bodem eerst grondig geïnspecteerd worden. Een inspectie met een interessant kantje aan zo blijkt…

Oud ziekenhuis

“Vroeger stond de Sint-Blasiuskapel hier op het terrein”, legt Han Steyaert van de school uit. “Aan de kapel grensde ook een hospitaal en daar zouden mensen begraven zijn rond de 16de of 17de eeuw, vermoed men.”

De grond onder de oude vleugel van het schoolgebouw bleek een schat aan informatie te zijn, want er werd meer gevonden dan alleen maar menselijke resten: “Archeologen vonden er ook een kruik uit dezelfde tijd. Als het onderzoek afgelopen is, mag de school zelf kiezen wat er met het materiaal dat gevonden is zal gebeuren.”

De archeologen gaan nog door tot komende woensdag.

Rondleiding

“Het is een raar idee dat we jarenlang les hebben gegeven boven de skeletten”, lacht Han Steyaert. “Ook de leerlingen waren geschrokken. Toen de skeletten afgelopen donderdag ontdekt werden, was er heel wat commotie op school. Je ziet zoiets natuurlijk niet elke dag. Omdat het toch een interessante vondst is, hebben onze leerlingen donderdag en vrijdag een rondleiding gekregen op het terrein waar de skeletten gevonden zijn. Ze kregen dan ook uitleg van één van de mensen die het archeologisch onderzoek leidt.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!