Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Alfons, de laatste hopboer van Oost-Vlaanderen

wo 5 sep. - 11:18

Al meer dan 70 jaar kweekt Alfons Temmerman hop in Erembodegem. Hij houdt dapper vol, ook al is de opvolging niet verzekerd. Deze week is het alle hens aan dek voor de oogst.

84 jaar is hij, Alfons Temmerman uit Erembodegem bij Aalst. Sinds zijn 14de kweekt hij hop, tegenwoordig enkel nog op 2 hectare. De kweek gebeurt volledig biologisch. Al zijn hop wordt geleverd aan brouwerij Slaghmuylder (Ninove) voor Witkap en andere bieren. 

Druk oogstseizoen

"Hop is een doorlevende plant die je best plant voor de winter", vertelt Alfons. "Er bestaan zeker 10 variëteiten. Ik kweek er twee: Saaz (aromatische hop) en Kent Golding (bittere hop)". Met de oogst is Alfons zo'n 14 dagen bezig. Ondanks zijn leeftijd doet hij tijdens het jaar nog veel werk alleen. Maar bij het oogstseizoen krijgt hij hulp: "Momenteel komen er een vijftal mensen mij helpen". Het kweken gebeurt er sinds 1960 machinaal. De ranken zijn zo'n 7 meter hoog.

Alleen maar bio

Alfons kweekt sinds 28 jaar enkel en alleen biologisch en daar heeft hij zo zijn redenen voor. "In de jaren 1950 kwamen de chemische sproeistoffen op. De pesticiden waren toen op basis van Zyklon B, een vergassingsproduct uit de Tweede Wereldoorlog. Ik ben er vanaf gestapt en ben met mijn eigen bio-methode begonnen. Die is veel gezonder en veel goedkoper. Het eindresultaat is ook véél beter!". Volgens Alfons is dat ook de reden waarom hij nog de enige kweker uit de buurt is. "Vroeger was de streek gekend voor hopteelt. Maar velen zijn moeten stoppen door die chemische brol, dat is echt niet gezond".

De toekomst?

Alfons is de vierde generatie in zijn familie die hop kweekt. "Op mijn 14 jaar ben ik gestopt met school en ben ik in de voetstappen getreden van mijn ouders". Een opvolger om de boerderij over te nemen, heeft hij nog niet. "Misschien de kleinkinderen van mijn broers, maar dat weet je natuurlijk nooit op voorhand, hé. In Meldert is er wel iemand die de kweek opnieuw tot leven wil wekken bij jonge mensen. Misschien is er zo ook nog een toekomst hé", zegt Alfons. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet