Archeologen vinden eeuwenoud skelet van fooraap in Sint-Lievens-Houtem

donderdag 7 november 2019 - 15:44
Nico Teirlinck
In Sint-Lievens-Houtem hebben archeologen het skelet van een fooraapje opgegraven. Het gaat om een unieke vondst die vanaf 10 november te zien is op de nieuwe tentoonstelling "Landschap door.grond" in het Archeocentrum in Velzeke. 

Het skelet is gevonden bij de heraanleg van het marktplein in Sint-Lievens-Houtem. Voor de werken begonnen, voerden archeologen van de intercommunale SOLVA (Streekoverleg Land van Aalst) er een bodemonderzoek uit. Tussen de vondsten die ze er deden, zaten beenderen die van een aap bleken te zijn.  

Macaca mulatta

Röntgenopnames en onderzoek in de referentiecollectie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) toonden aan dat het beenderen zijn van een vrouwelijke resusaap (macaca mulatta). Dat is een soort die voorkomt in het Verre Oosten, in landen als India en China.

(foto : J.M. Garg/Wikimedia Commons)

Radiokoolstofonderzoek door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) bevestigde dat het aapje leefde tussen 1660 en 1810. Een ander onderzoek, aan de KU Leuven, bracht dan weer aan het licht dat het dier zowel vlees als groenten te eten kreeg. 

Ongelukkig bestaan

Het aapje moet een ongelukkig bestaan gekend hebben, want het had een gebroken poot en de staart was gedeeltelijk geamputeerd. De archeologen vermoeden dat de aap toebehoorde aan rondtrekkende foorkramers en zo op de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem was beland.  

Het skelet van het fooraapje is vanaf 10 november te zien op de tentoonstelling "Landschap door.grond" in het Archeocentrum in Velzeke.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!