Architectuurprijs gaat naar de Standaertsite in Ledeberg én Utopia in Aalst

woensdag 23 oktober 2019 - 20:40
Manon Dupont
Foto: Radio 2
De provinciale Architectuurprijs gaat dit jaar naar twee projecten. Zowel De Standaertsite in Ledeberg als bibliotheek Utopia in Aalst winnen. Beide laureaten ontvangen een geldprijs. De inwoners van Ledeberg zijn tevreden over hun winnaar: "Het is voor en door de buurt, dat maakt het zo speciaal".

De architectuurprijs van Oost-Vlaanderen gaat dit jaar naar twee winnaars! Zowel de bibliotheek Utopia in Aalst als de Standaertsite in Ledeberg winnen de prijs dit jaar. De Ledebergenaars zijn nog steeds tevreden met hun "groen longetje in het drukke centrum".

Gedeelde winnaar

Uit 23 inzendingen koos de vakjury twee projecten uit als winnaar van de provinciale Architectuurprijs 2019. De bibliotheek en academie voor podiumkunsten Utopia in Aalst, en het buurt- en ontmoetingscentrum de Standaertsite in Ledeberg delen de prijs. Beide projecten ontvangen elk 3 750 euro voor hun aanpassingen die ervoor gezorgd hebben dat een historisch gebouw ontmoeting en verbinding stimuleert.

Van verloedering naar verbinding

In Ledeberg is er weinig ademruimte voor de bewoners. De voormalige doe-het-zelf-zaak Standaert ging failliet, waardoor de site vrijkwam. Het werd een ontmoetingsplek voor de buurt én door de buurt. De buurtbewoners zijn tevreden met de verademing in de drukke stad, ook Anne: "Mijn zoon is aan het leren fietsen, dat is hier dé perfecte locatie voor. Als het mooi weer is komen we hier verse groentjes halen of drinken we iets in de cafetaria. Echt fijn."

Ook papa Feli die een boek leest in het gras glundert: "Ik woon hier vlakbij in een appartementjes, het is leuk om hier in het gras te zitten en andere Ledebergenaars te ontmoeten, het brengt mensen bijeen. Het project is echt geslaagd. Ik ben blij dat het gelukt is, zo is er toch een klein groen longetje is in het drukke centrum."

Groenten en fruit, maar ook verfrissing

Elke woensdag is er een boerenmarkt waar verse producten verkocht worden. Annelies Marchand is tevreden met haar nieuwe verkoopplaats: "Het is altijd super gezellig en er valt altijd iets te beleven. Ik ben blij dat er nog plaats is voor dit soort initiatieven, je ziet dat de buurt zich hierin kan vinden." Maar ook het gebouw verdient zijn pluimen: "Het is leuk ingericht, er is plaats voor de boerenmarkt, er is groen én de kinderen kunnen niet direct de straat op."

Naast groenten en fruit is er ook een Herberg met verfrissing, Barbara Jansens voorziet de dorstigen van verfrissing: "Er valt hier zoveel te beleven, de Herberg, de boerenmarkt, er is yoga en nog veel meer. En alles is voor en door de buurt, dat maakt het zo speciaal." De architectuurprijs is zeker mooi meegenomen gaat Barbara verder: "We hebben zo lang gestreden voor dit plekje en het resultaat is fantastisch, die prijs is nog eens een extra kroon op het werk. Wij zijn trots!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!