Atheneum Geraardsbergen wil starten met legeropleiding

donderdag 30 januari 2020 - 10:13
Anke Van Meer
leger
Foto: Getty
Het GO! Atheneum in Geraardsbergen wil starten met een opleiding ‘defensie en veiligheid’. Het initiatief komt van het leger. Het wil dat middelbare schoolstudenten op die manier de mogelijkheid krijgen om klaargestoomd te worden voor een carrière als militair.

De komende vijf jaar gaat bijna de helft van alle Belgische militairen met pensioen. Defensie moet daarom op zoek naar nieuwe rekruten en het leger wil dat doen met de opleiding ‘defensie en veiligheid’. De opleiding zou ingericht worden in de derde graad van de middelbare school.

Enkele Oost-Vlaamse scholen hebben al interesse getoond. Onder andere het GO! Lyceum Gent, Sint-Carolus in Sint-Niklaas en het GO! Atheneum in Geraardsbergen bekijken hoe ze de nieuwe studierichting kunnen inrichten.

Zevende jaar

Het GO! Atheneum in Geraardsbergen heeft al ervaring met een soortgelijke richting. “In ons zevende jaar kunnen leerlingen kiezen voor de opleiding ‘maatschappelijke veiligheid’”, vertelt coördinator Chris Teirlinck. “In de opleiding werken we nu al nauw samen met defensie. Ik denk dat het wel een goede zaak is om deze richting uit te breiden naar de derde graad. Ik vraag me nog wel af hoe alles dan geregeld zal worden met wapens en munitie, want daar is een derde graad eigenlijk nog te jong voor”.

Toelatingsproeven

“Onze leerlingen worden in ‘maatschappelijke veiligheid’ ook voorbereid op de toelatingsproeven van het leger of de politie”, gaat Chris Teirlinck verder. “Dat werkt, want we hebben eigenlijk een groot slaagpercentage. Als we de studenten in de toekomst al vroeger kunnen voorbereiden is dat misschien nog beter.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!