Bakker vraagt duidelijkheid over vuurwerk op taarten: mag het nog of niet?

woensdag 11 december 2019 - 10:12
Ward Schouppe
Bruidstaart
Foto: Shuttershock
De nieuwe Vlaamse regels over vuurwerk zijn niet duidelijk voor banketbakkers: mogen er nog ijsfonteintjes op feest- en huwelijkstaarten? Volgens het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) geldt het verbod daar niet voor. "Toch wel", zegt vuurwerkmaker Christophe Byl uit Geraardsbergen, "vuurstokjes op taarten vallen wel degelijk onder de Europese vuurwerkwet". Hij stapt naar de rechter tegen het Vlaams vuurwerkdecreet. Ook banketbakkers zitten met vragen.

Het nieuwe Vlaamse vuurwerkdecreet laat ruimte voor interpretatie als het over ijsfonteintjes gaat en dat zorgt voor onduidelijkheid bij banketbakkers. De term 'vuurwerk', die in het decreet wordt gebruikt, zou volgens Europese regels immers ook over vuurwerkstokjes en ijsfonteintjes gaan, zegt vuurwerkmaker Christophe Byl uit Geraardsbergen. Hij stapt naar de rechter tegen de nieuwe regels. In de eerste plaats omdat hij zelf veel klanten verliest maar ook omdat het decreet volgens hem dus niet duidelijk genoeg is.  

Hoe zit het nu? 

Intussen is het voor banketbakkers onduidelijk over wat ze precies mogen doen. "Elke bakkerszaak heeft wel klein vuurwerk in huis om op taarten te zetten. Ook in restaurants en discotheken wordt dat gebruikt. Veel mensen hebben het ook zelf in huis", zegt Kristof Pennemans van Cremerie François in Sint-Niklaas: "Mag ik dat materiaal nog verkopen? Heb ik daar nu een vergunning voor nodig? Ik koop dat ook gewoon bij een groothandelaar. Weet die wat wel en niet mag?"  Voorlopig blijft Cremerie François gewoon het materiaal verkopen. "Ik zeg de mensen zelf dat het materiaal gevaarlijk kan zijn als je er niet goed mee omspringt, het is uiteindelijk aan hen om te beslissen om het al dan niet op een taart te zetten."

Minister ontkent 

Het kabinet van minister Ben Weyts (N-VA) ontkent stellig dat het de bedoeling is om ook bakkersvuurwerk te verbieden. Maar dat lijkt voor de advocaten van de vuurwerkmakers niet voldoende. Zij stappen naar het Grondwettelijk Hof en zullen onder meer de term 'vuurwerk' gebruiken om de Vlaamse regels te laten proberen schrappen. In Vlaanderen is het nu al verboden om vuurwerk af te schieten, tenzij de burgemeester er toestemming voor geeft. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!