Beeldhouwer uit Zwalm werkt samen met Rammstein en Bryan Adams

woensdag 9 mei 2018 - 10:06
Till Lindeman samen met Johan Tahon
Foto: VRT News
Kunstenaar Johan Tahon uit Zwalm werkt dit jaar samen met niemand minder dan Till Lindeman, frontman van metalband Rammstein. De twee leerden elkaar kennen via het tijdschrift ZOO magazine waarvan Bryan Adams één van de eigenaars is. De zanger van Rammstein heeft vijf gedichten geschreven over de kunstwerken van Johan Tahon.

De redactie van het Duitse ZOO magazine zag wel gelijkenissen tussen het werk van Rammstein-zanger Till Lindeman en beeldhouwer Johan Tahon en besloot om hen samen te brengen voor een fotoshoot. Tahon herinnert zijn ontmoeting met Rammstein nog goed. Hij sprak erover met presentator Dirk Ghijs in Start Je Dag: “Till was geïnspireerd en schreef vijf gedichten over mijn werk”, zegt de beeldhouwer. “Hij is een fantastische, maar ook een zeer gevoelige man. Ik had het geluk om samen met hem in Berlijn op stap te gaan en heb ook lang met hem kunnen praten. In het echt is hij totaal niet het showbeest dat je op het podium ziet. Ik denk dat ik op dat moment de echte Till heb gezien.” Volgens Tahon is de psychologie de link tussen de beeldhouwkunst die hij maakt en de muziek van de metalband: “Wij zijn beiden toch wel lichtjes gekweld en wij maken onszelf beter via onze kunst. Daar zit de link, dat was ook een deel van onze gesprekken die we hebben gehad. Wij babbelden vooral over het leven en werk. Till vertelde me heel veel over zijn reizen, zijn fascinatie voor Rusland, zijn jeugd, zijn privé…” De twee werken nu ook samen aan een boek dat in november zal verschijnen. De voorstelling van het boek zal plaatsvinden in Amsterdam.

De tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum

Summer of ‘69

Beeldhouwer Johan Tahon werkte niet alleen samen met de zanger van Rammstein, maar ook met Bryan Adams. “Naast zanger is hij ook nog een fotograaf”, zegt Tahon. “Hij zal voor het nieuwe boek dat ik met Till schrijf een portret van me maken in het centrum van Amsterdam. Ik vind hem echt goed als fotograaf. Hij maakt een soort van kunstfotografie die echt wel gezien mag worden.”

Bryan Adams

Helmut Lotti en ik hebben ook een hele dichte vriendschap

Johan Tahon, beeldhouwer

Eerder werkte Johan Tahon ook al samen met de klassieke zanger, Helmut Lotti. Tijdens de tour van Lotti, ‘Faith, Love and Hope’, stond er een beeld van Tahon op het podium: “Helmut is fantastisch. Wij hebben ook een hele dichte vriendschap. Wij zien en bellen elkaar regelmatig. Hij was trouwens de eerste die een groot beeld van mij op het podium plaatste en het combineerde met zijn muziek.”  

Wie geïnteresseerd is in de kunst van Johan Tahon en Till Lindeman kan die nog tot 2 december gaan bekijken in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De beeldhouwer heeft ook nog een solo tentoonstelling lopen in Leeuwarden tot 25 november.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!