Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Betere aanpak van internetfraude en veelplegers: twee peilers van het nieuwe plan bij de Gentse politie

wo 15 jan. - 4:46

Naast de gewone zaken zal de Gentse politie zich bezighouden met enkele nieuwigheden: hoe verwarde mensen benaderen en bedaren, hoe mensen met veel overtredingen beter controleren en aanpakken, en hoe internetfraude bestrijden.
foto van een motor van de Gentse politie
© Foto: VRT

Internetoplichters en verkeerszondaars: opgelet. De Gentse lokale politie zal zich de komende zes jaar (nog meer) op jullie richten. Dat blijkt uit de voorstelling van het zonale veiligheidsplan, waaraan een aantal nieuwe accenten zijn toegevoegd.

Elke zes jaar zit de politietop samen met onder meer het Gentse stadsbestuur en het parket om een nieuw zonaal veiligheidsplan op te stellen. Daarin staan de strategische doelstellingen die de politie wil halen. Zoals bij voorgaande jaren zal er bijvoorbeeld opnieuw aandacht zijn voor bijvoorbeeld overlast zoals sluikstorten, inbraken, drugs en alcohol in het verkeer. Dit jaar voegt de Gentse politie een aantal prioriteiten toe aan dat lijstje. Wij namen de vier opvallendste thema’s onder de loep.

Internetoplichting en afpersing

“Waar vroeger vooral naïeve mensen zich op het internet lieten vangen, kan tegenwoordig door de verfijnde werkwijze iedereen slachtoffer worden”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.“Veel mensen doen bij ons hierover aangifte. Daders gaan nu verfijnder en drastischer te werk. De manier van oplichten is subtieler. Daarom willen we meer inzetten op preventie. Hoe oplichters te werk gaan moet bekend worden bij het publiek. We gaan ook onderzoek doen naar de fenomenen en willen onze technische kennis vergroten: uitlezen van smartphones en pc’s. We voorzien daarvoor een operationele ondersteuning.”

Veelplegers in het verkeer

Veel overtreders blijven zich bezondigen aan dezelfde inbreuken, zo stelt de Gentse politie vast. Dat is bijvoorbeeld het geval voor bestuurders van wie het rijbewijs is ingetrokken, maar toch nog blijven rijden. “Met de ANPR-camera’s kunnen we nummerplaten scannen en zien we meteen of een bestuurder niet in orde is met zijn documenten of dat zijn rijbewijs is ingetrokken. We moeten er omwille van de bescherming van de persoonsgegevens natuurlijk wel voorzichtig mee zijn. We denken dat 20 procent van de overtreders verantwoordelijk is voor 80 procent van de overtredingen.”

Omgaan met verwarde mensen

Iedereen herinnert zich nog het tragische overlijden van Jonathan Jacob. De gespierde jongeman was tien jaar geleden in de cel beland, onder invloed van amfetamines. Hij overleed in zijn cel, na tussenkomst van de zogenaamde ‘botinnekes’. Het Bijzondere Bijstandsteam van de politie had de opdracht gekregen om Jacob te immobiliseren. Maar dat ging mis. “Verwarde mensen zijn voor ons dementerende mensen, mensen met psychische aandoeningen of onder invloed van verdovende middelen. Steeds meer instellingen bellen ons voor bijstand, wanneer men bijvoorbeeld een patiënt medicatie moet geven. Daarom gaan we ook samenzitten met instellingen, specialisten uit de medische wereld om uit te zoeken hoe we zulke mensen het best kunnen benaderen, in bedwang kunnen houden. Zo zorgen we bij een politietussenkomst voor maximale veiligheid met zo min mogelijke dwang.”

Verhogen weerbaarheid politiemedewerkers

Vorige week is de Gentse politie gestart met de ‘Integriteitsweek’. Het toneelstuk ‘Rauw’ is verplichte kost voor alle politiemensen en heeft bij heel wat 'flikken' (onderliggende) emoties opgewekt. “We hebben gemerkt dat het nodig is om wat meer stil te staan bij de emoties van onze mensen door wat ze meemaken op straat. We gaan die emoties wat meer bespreekbaar maken. We hebben daarom integriteitscoaches, personeelszorg. Na de voorstelling van ‘Rauw’ waren er veel collega’s die geraakt waren en met tranen in de ogen stonden. Ze dachten terug aan een zaak die ze ooit in handen hadden en dat was blijkbaar nog niet volledig verwerkt. Op zulke zaken moeten we sneller anticiperen, waardoor ook de weerbaarheid van onze mensen verhoogt.”

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet