Bommelding Vlaams Parlement blijkt misverstand: "Nooit sprake van enige dreiging"

donderdag 10 oktober 2019 - 11:10
Ward Schouppe
Foto van lachende Vlaamse regering
Foto: VRTNWS
De man die op basis van telefonieonderzoek werd geïdentificeerd en opgepakt na een bommelding naar het Vlaams Parlement, mocht beschikken, dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De man sprak Engels en vroeg enkel om inlichtingen. Hij zou nooit gedreigd hebben met een aanslag.

De man die werd opgepakt voor de bommelding in het Vlaams Parlement is vrijgelaten. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. “Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van enige bommelding of dreiging met een aanslag”, zegt woordvoerster An Schoonjans.

Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging

An Schoonjans

Inlichtingen

“Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt. Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.”

Geen twijfel

Liesbeth Homans (N-VA) blijft achter de beslissing van staan, laat ze aan persagentschap Belga weten. "Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen. We nemen dergelijke zaken altijd ernstig."

Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de verklaring van de medewerker die het telefoontje heeft ontvangen

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams parlementsvoorzitter

De commissievergadering over de Vlaamse begroting werd geschorst na een bommelding. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homas (N-VA) zei in "De ochtend" op Radio 1 dat het ging om een "serieus telefoontje en geen grappenmaker." Ze linkte de vermeende bommelding toen aan een Koerdisch evenement later die dag in het parlement. "Zowel de Brusselse politie als de militaire politie van het Vlaams Parlement hebben met mij en de veiligheidsdiensten overlegd dat we het risico niet konden nemen", klonk het. Het Vlaams Parlement werd volledig ontruimd, zodat de politie de ruimtes kon controleren met een explosievenhond

Foto tijdens evacuatie na vermeende bommelding

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!