Bosarbeiders aan de slag in natuurgebied Drongengoed

woensdag 13 maart 2019 - 12:44
Anke Van Meer
Foto: Radio 2
In Drongengoed in Knesselare zijn de bosarbeiders van het Agentschap Natuur en Bos druk in de weer om de wandelpaden weer vrij te maken. Door de storm van de voorbij dagen zijn heel wat bomen gesneuveld.

Ravage

"Het was een ravage toen ik hier aankwam", vertelt bosarbeider Tobias. Hij is bezig met het opruimen van takken in het natuurgebied Drongengoed in Knesselare. "Overal lagen bomen. Dat had ik nog nooit gezien. Ik werk nochtans al 10 jaar voor het Agentschap Natuur en Bos." Ook zijn collega Didier was verbaasd. "Ik werk sinds 1997 bij Natuur en Bos en dit is echt een hoge uitzondering." 

Gevaarlijk

De toegangsweg naar Drongengoed is geblokkeerd. "Het is aan te raden om niet in het bos te gaan. Het is te gevaarlijk", vertelt Tobias. "Er is nog steeds veel wind en er zijn vele bomen die nog niet helemaal omgevallen zijn. Die kunnen nog vallen."

Verjonging 

Door het hevige stormweer zijn heel wat bomen gevallen. "Dat is jammer, maar dat zorgt er ook voor dat er open ruimte gecreëerd wordt", vertelt Didier. "Zo kunnen er jonge bomen groeien. Het bos herstelt zich wel. Daar twijfel ik niet aan. Een storm is iets natuurlijks."

"Het is inderdaad een natuurlijke vorm van verjonging in een bos", voegt Tobias eraan toe. "Maar toch is het ook een dubbel gevoel. Ik word echt triestig van de omgevallen bomen. Ze hebben heel lang geleefd en worden dan geveld door een windstoot. Er zijn bomen van 70 jaar die nu in het bos liggen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!