Brandstichters loods in Melle krijgen tot zes jaar cel

woensdag 8 januari 2020 - 18:33
Jeroen Desmecht
Foto: Radio 2
Drie brandstichters zijn woensdagochtend veroordeeld tot zes jaar cel voor de brand in een loodsencomplex in Melle. Bij het incident kwam een vierde dader om het leven.

Drie mannen zijn veroordeeld voor brandstichting in een loodsencomplex in Melle. Een vierde dader kwam bij de brandstichting om het leven. De drie mannen kregen celstraffen tot zes jaar en moeten ook een zware schadevergoeding betalen aan de getroffen eigenaars van de loodsen die in de vlammen opgingen.

De brand woedde in de nacht van 26 op 27 april 2018 in een loodsencomplex langs de Vijverwegel. Het vuur vernielde hangars van I&S BVBA én van carnavalsgroep De Triangeleers. Ook de aanpalende Ecostore liep zware schade op.

Meer dan een week nablussen

Meer dan een week zou de brandweer nablussen om de vuurhaarden volledig onder controle te krijgen. Het voorval riep bij de politiediensten verschillende vraagtekens op: zo waren er sterke aanwijzingen dat de brand werd aangestoken.

Lugubere ontdekking

Het Oost-Vlaamse parket stelde een branddeskundige aan. Anderhalve week later, op 7 mei, zorgde een lugubere ontdekking voor een stroomversnelling in het onderzoek: een expert van de verzekeringsmaatschappij had tijdens een inspectie een verkoold lichaam aangetroffen. Uit de autopsie bleek dat het om een 28-jarige man ging die omkwam tijdens de bewuste brand. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat de brand wel degelijk werd aangestoken

Drie mannen aangehouden

De politie rekende begin 2019 twee verdachten in voor de feiten. Later werd ook een derde betrokkene aangehouden. De Gentse correctionele rechtbank boog zich vorige maand over de zaak. Het parket wilde de bendeleden achter tralies voor brandstichting met verzwarende omstandigheden en vorderde zes jaar voor alle beklaagden. 

Woensdag legde de rechtbank celstraffen van zes jaar op voor de eerste twee beklaagden. De derde kreeg een celstraf van vijf jaar, waarvan één jaar met uitstel. De daders moeten bovendien honderdduizenden euro aan schadevergoedingen betalen aan de getroffen burgerlijke partijen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!