Burgemeester van Lokeren krijgt eerste identiteitskaart met vingerafdrukken

dinsdag 14 januari 2020 - 21:51
Anke Van Meer
Foto: Burgemeester Anthuenis toont zijn nieuwe identiteitskaart - VRT NWS
De burgemeester van Lokeren, Filip Anthuenis (Open VLD), kreeg dinsdag als eerste Vlaming een identiteitskaart met vingerafdrukken. Hij neemt op die manier deel aan het proefproject van de Vlaamse regering die de nieuwe kaart wil uittesten.

De nieuwe elektronische identiteitskaart ziet er heel anders uit dan we gewend zijn. Zo worden er andere kleuren gebruikt en staat de pasfoto links in de plaats van rechts. Maar de grootste verandering is het toevoegen van de vingerafdrukken. De nieuwe lay-out voldoet hiermee aan de strenge internationale regels die de identiteitscontrole efficiënter wil maken.

Grote eer

“Ik zal mijn vingerafdrukken aan de hele natie moeten laten zien”, lacht Filip Anthuenis, burgemeester van Lokeren. “Ik vind het heel leuk dat ik dit mag doen. Het is een teken van appreciatie van minister De Crem. Ik ben heel blij dat ze aan Lokeren denken.” Dinsdag werd de nieuwe identiteitskaart voorgesteld. Tegelijk werden ook de vingerafdrukken van de burgemeester genomen en ingevoerd. “Mijn pasfoto heb ik alvast klaar’, lacht hij nog.

Vertraging

De nieuwe identiteitskaart had eigenlijk al eerder gelanceerd moeten zijn. De kamer keurde de maatregel goed in november 2018, maar door de val van de regering-Michel I liep dit vertraging op. Vorig jaar was er al een testfase gepland in 25 gemeenten, maar die ging niet door. Wanneer iedereen in ons land zo’n nieuwe eID zal krijgen, hangt af van het verloop van de testen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!