Cafébazen Overpoort niet blij met grotere glazen Jupiler

dinsdag 3 september 2019 - 16:18
Tom De Decker
De Gentse Tappers, de vzw die de cafés van de Gentse Overpoortstraat verenigt, is niet te spreken over de beslissing van AB Inbev om van de glazen van 30 cl de standaard te maken. Tot nog toe waren glazen standaard maar 25 cl. De overstap zal een pint duurder maken en de Gentse Tappers vrezen de concurrentie van cafés die wel nog pinten van 25 cl aanbieden.

Brouwer AB inbev heeft er een geslaagde zomeractie opzitten. Klanten kregen een pint van 30 cl aangeboden terwijl ze maar voor eentje van 25 cl betaalden. De respons was zo positief dat de brouwer heeft besloten van het glas van 30 cl de standaard te maken. Maar dat zien de cafébazen van de Gentse Overpoortstraat niet zitten. De prijs van de pinten zal namelijk mee stijgen met het volume. Waar een pintje nu 2,30 euro tot 2,40 euro kost, zal dat met de nieuwe glazen 3,10 euro tot 3,20 euro worden.

Vzw De Gentse Tappers overkoepelt alle cafés van studentenuitgangsbuurt Overpoort, maar de gevolgen zijn er vooral voor die cafés die het AB Inbevbier Jupiler schenken. Die cafés vrezen de concurrentie van cafés die hun pils bij andere brouwers halen en die dus glazen van 25 cl kunnen blijven gebruiken. Die pintjes zullen niet duurder worden. Op eigen houtje glazen van 25 cl inkopen is ook geen oplossing voor de Jupilercafés, want ook die investering moet doorgerekend worden in de prijs.

AB Inbev ontkent dat het cafés verplicht de nieuwe glazen te gebruiken. De brouwer erkent wel dat zijn glazenproducent zich nu focust op het nieuwe formaat maar zegt genoeg voorraad te hebben van de glazen van 25 cl. Toch geven verschillende café-uitbaters te kennen dat ze niet meer aan de oude glazen geraken.

Volgens Tim Joiris van de Gentse Tappers zijn de klanten ook geen vragende partij voor de grote glazen, zeker niet als ze er meer moeten voor betalen. Bovendien vrezen de café-uitbaters dat grotere glazen mensen ook zal aanzetten tot onverantwoord alcoholgebruik. Een vrees die ook leeft bij de VAD, het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!