Carry Goossens: "Lang aan geërgerd dat iedereen Oscar blijft roepen"

maandag 18 maart 2019 - 12:40
Carry Goossens achter de microfoon tijdens de podcast
Foto: www.akkerdjie.be
Carry Goossens zal nooit meer de rol van voetbaltrainer Oscar Crucke spelen. Ook niet in de vierde Kampioenenfilm die momenteel gemaakt wordt. Dat zegt de acteur uit Wachtebeke in "Akkerdjie!", de podcast van Radio 2-collega Harald Scheerlinck.

Op straat wordt Carry Goossens nog regelmatig nageroepen als Oscar uit FC De Kampioenen. Dat personage werd - ook dankzij de talloze herhalingen - legendarisch bij jong en oud. Ook al speelde Carry maar vier seizoenen mee in de populaire reeks. "Ik heb me er lang aan geërgerd dat iedereen Oscar blijft zeggen terwijl ik zoveel andere rollen heb gespeeld. Maar nu zie ik het als een mooi compliment, ik heb me erbij neergelegd." Hij keerde nog twee keer terug in een Kampioenenfilm, maar nu is het welletjes geweest. "Ik speel nooit meer de rol van Oscar Crucke", klinkt het. "Zijn verhaal is heel mooi afgerond in de derde film, daar wil ik het graag bij laten." Toch is het niet 100% uitgesloten dat Oscar in de nieuwe Kampioenenfilm opduikt. "Ze willen dat graag, maar dan zal het als een soort van cameo zijn, niet als volwaardige rol", aldus de acteur.

Walter "Pico" Michiels

Toen Carry na vier seizoenen FC De Kampioenen verliet, verdween er tegelijk een ander personage uit de reeks. Acteur Walter Michiels (die Pico Coppens, de vriend van Doortje speelde nvdr.) werd ontslagen. "Die situatie was niet meer houdbaar. Walter had veel psychische problemen en was vaak onder invloed van drank of drugs. Als ik oude afleveringen herbekijk, zie ik soms aan z'n ogen dat hij onder invloed was", vertelt Carry. "We hebben die jongen proberen te helpen langs alle kanten, vooral Johny Voners was fel met hem begaan. Maar er zit iets zelfdestructiefs in Walter en het is ons niet gelukt."

Zwarte lijst

Het vertrek van Carry bij FC De Kampioenen werd hem lang niet in dank afgenomen door de VRT-top. "Ik heb tien jaar lang op een zwarte lijst gestaan. Ik mocht nergens meer in programma's van de openbare omroep meedoen. Toen De Kampioenen tien jaar bestonden, werd er een speciale talkshow gemaakt met Ben Crabbé. Telkens was er een andere acteur of actrice de centrale gast en die kreeg een verrassing tijdens een reis. Voor de aflevering met Danni Heylen (Pascale in FC De Kampioenen nvdr.) hadden ze mij gevraagd om als verrassing mee op citytrip te gaan." Alles was in kannen en kruiken tot Carry een paar dagen voor de reis plots telefoon kreeg. "Een assistente belde mij al huilend op. Er was een nota gekomen van de directie dat ik niet mocht mee gaan. De productie heeft nog snel de vriend van Danni optrommeld als plan B."

Hoedje van Oscar

Toen Carry uit FC De Kampioenen stapte, mocht hij het bekende voetbalhoedje van Oscar niet meenemen. "Alle attributen moesten op de VRT blijven. Jaren nadien was ik te gast in "Het Mooiste Moment" op vtm. Ze hadden Marijn Devalck, An Swartenbroukx en Danni Heylen gevraagd om me te verrassen en zij hadden een cadeautje bij: het hoedje van Oscar. Jaren later heb ik het hoedje aan een jongen met mucoviscidose gegeven. Hij is een enorme fan van Oscar."

Gaston Berghmans

Carry werkte op vtm ook jarenlang samen met Gaston Berghmans. Over die periode is hij duidelijk: "Gaston is één van de grootste komieken die ons land ooit gekend heeft. Ik heb er veel mee gewerkt en gerepeteerd, maar wanneer de camera draaide kon hij toch nog dingen doen waardoor ik mijn lach niet kon inhouden." Maar Gaston was geen aangename mens om mee samen te werken, vindt Carry. "Hij was negatief ingesteld. Wanneer iets niet naar zijn zin was, kon hij heel lastig uit de hoek komen. Hij was bij momenten een grote kleuter."

De "Akkerdjie!"-podcast blikt tweewekelijks terug op de carrière van bekende acteurs, tekenaars of schrijvers die een impact hebben gehad op de jeugd van veel Vlaamse twintigers, dertigers en veertigers. De volledige aflevering met Carry Goossens kan je hier beluisteren:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!