Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

"De uitbraak van legionella kon vermeden worden"

do 16 mei - 9:59

Volgens een bedrijf dat aan legionellapreventie en -bestrijding doet, kon de uitbraak van de legionellabesmetting vermeden worden. De normen en regels om legionella te bestrijden en te melden zijn volgens Rentokil veel te laks in Vlaanderen.
de legionellabacterie ziet er uit als een kort staafje

De uitbraak van de legionellabesmetting had vermeden kunnen worden, als de regels om de bacterie te bestrijden strenger zouden zijn. Dat zegt Willy Geurts van Rentokil, een bedrijf dat aan legionellapreventie en -bestrijding doet.

Het bedrijf werkt vaak in Nederland, omdat daar meer werk is rond legionella. De regels zijn er veel strenger dan bij ons, ondervindt Geurts. In Nederland moet een bedrijf verplicht beheersmaatregelen nemen als er 100 bacteriën in een liter water gemeten worden. (100 KVE/l, kolonievormende eenheden, dat is een manier om bacteriën te tellen). Het moet aan de overheid gemeld worden vanaf 1000 KVE/l.

Bij ons moet een bedrijf maatregelen nemen vanaf 10.000 KVE/l. En afhankelijk of het een bedrijf is met hoog of matig risico, moet het pas gemeld worden vanaf 100.000 KVE/l. Dat is dus honderd keer minder streng.

Het zijn altijd momentopnames en ik wil er geen politieke kwestie van maken, maar het had vermeden kunnen worden, we hebben een te laks beleid om dit op te volgen

— Willy Geurts, Rentokil

 

Bedrijven die werken met waterverneveling, stoomcabines, douches of andere plaatsen waar er waterdampen zijn, moeten in ons buurland verplichte maatregelen nemen als er een bepaalde hoeveelheid bacteriën wordt gemeten. "Bij ons staat dat in de kinderschoenen, in sommige bedrijven wordt dat zelfs niet eens gedaan", zegt Geurts. Ze moeten bijvoorbeeld extra stalen nemen, spoelingen doen en de temperatuur meten.

"Bij ons zijn er wel maatregelen in risicobedrijven als woonzorgcentra of zwembaden", maar vooral in koeltorens zouden volgens Geurts permanent metingen moeten komen, in de plaats van de stalen die genomen worden. "Op de ene dag kan alles in orde zijn, terwijl het een dag later een ander resultaat kan opleveren", voegt hij er aan toe. 

Het  Agentschap Zorg en Gezondheid weerlegt de beweringen van Rentokil.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet