De Zesdaagse in Gent

vrijdag 10 november 2017 - 12:04
De Zesdaagse, hét wielerevenement dat ieder jaar plaatsvindt in Gent, gaat door van 14 tem 19 november 2017.

Op de Zesdaagse worden verschillende koersen gereden:

Ploegkoers

De ploegkoers (ook wel koppelkoers of madison genoemd) is het belangrijkste onderdeel van de zesdaagse, want in deze proef kan men de tegenstand op een ronde rijden door vooraan uit het peloton weg te rijden om vervolgens achteraan weer aan te sluiten. Zoals de naam aangeeft, wordt deze proef in ploegverband gereden. Om de X aantal ronden (zelf te bepalen door de renners) mogen de twee ploegmaats elkaar aflossen. Terwijl de ene sprint kan de anderen hoog op de baan even op adem komen.

Onderweg zijn er punten te verdienen bij tussensprints. De ploeg met het meeste aantal in de sprints gesprokkelde punten wint niet noodzakelijk de ploegkoers, want de behaalde ronden in de ploegkoers geven de doorslag.

Dernywedstrijden

Zonder enige twijfel het populairste en spectaculairste nummer. Elk team kiest één renner om deze proef te betwisten en die wordt gekoppeld aan een gangmaker of derny, een lichte motorfiets. Gedurende 60 ronden rijden de renners achter hun gangmaker. De renner (dus niet de gangmaker) die met zijn voorwiel als eerste over de streep komt, wint de proef.

Afvalling

Individueel of per ploeg. Iedere 3 of 6 ronden valt de renner (ploeg) die als laatste over de streep komt, af. De uitschakeling wordt beoordeeld op het achterwiel. In de eindsprint, wanneer nog maar 2 renners overblijven, is uiteraard diegene die als eerste over de eindstreep komt ook winnaar.

Tijdritten

Per ploeg over 500 meter (3 ronden) en individueel over één baanronde (in Gent 166,66 meter)

In de ploegtijdrit (500 meter) lossen de renners mekaar naar willekeur af, de baanronde wordt meestal door de snelste renner van de ploeg gereden die eerst door zijn ploegmaat op snelheid wordt gebracht en dan afgelost.

Puntenkoers

Beide renners zijn in de baan. Om de 10 ronden wordt gesprint voor de punten. De ploeg met de meeste punten wint de wedstrijd.

Supersprint

Wordt gereden door één renner uit elke ploeg. Na drie afvallingen rijden de overblijvers 12 ronden, gevolgd door een eindsprint.

De Zesdaagse vindt plaats in 't Kuipke in Gent, en dit van 14 tem 19 november 2017.

Alle informatie vind je via deze website: http://www.sport.be/z6sdaagse/2016/nl/?v=15102014

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!