Diepvriesgroentenbedrijven vrezen droogte

donderdag 12 juli 2018 - 12:10
Door de aanhoudende droogte valt de oogst van typische diepvries- en blikgroenten tegen. De sector verwacht een impact tot Kerstdag. Ook de aardappelverwerkers wachten op regen want de oogst van de vroege aardappelen komt in het gedrang.

Op de laatste Europese droogtekaart staat een deel van Oost- en West-Vlaanderen rood ingekleurd. Door het tekort aan water beginnen planten te verdorren en brengt de oogst veel minder op dan voorzien.

Dat is geen goed nieuws voor de sector. De oogst is volop aan de gang, maar valt tegen. "Op dit moment worden de voorjaarsspinazie, erwten en bloemkolen geoogst, maar de impact van de droogte is enorm" zegt  Nele Cattoor van sectorfederatie Vegebe. De opbrengst is veel minder dan anders.

Europese droogtekaart

 

De droogte heeft ook gevolgen voor de oogsten in het najaar. Normaal moet er nu volop gezaaid en geplant worden, maar op de dorre velden lukt dat niet. De sector verwacht dat ze dit zullen voelen tot Kerstdag.

De Vlaamse diepvriesgroentensector staat in voor een derde van de Europese productie.

Patatten

Ook de aardappelboeren wachten op regen, want de oogst van de vroege aardappelen dreigt te mislukken.De opbrengst ligt veel lager dan normaal. Aardappelverwerkingsbedrijf Agristo uit Nazareth noemt de situatie precair. De komende twee weken zijn cruciaal zegt de zaakvoerder. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!