Dit vliegtuig was ooit bekendste bar van Vlaamse Ardennen

donderdag 27 juli 2017 - 11:51
vliegtuig Overboelare C-54 “Skymaster” zweefvliegclub
In Overboelare staat een mastodont van een vliegtuig: een C-54 Skymaster. Ooit één van de allereerste die tussen Amerika en Europa kon vliegen. Niki Vandriessche gaat op zoek naar de oorsprong van vliegtuigen in Oost-Vlaanderen voor Radio 2.

Met een vleugelbreedte van 40 meter, is dit vliegtuig in Overboelare één van de grootste aan grond in Vlaanderen. Sinds 1971 staat het aan de ingang van het vliegveld in Overboelare, waar vandaag het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix zijn vaste stek heeft. De familie Coesens is al generaties lang gepassioneerd door vliegtuigen. Zij zijn eigenaar van het vliegveld én van het vliegtuig. Maar voor je het daar kon terugvinden, had het vliegtuig al heel wat avonturen meegemaakt. (lees verder onder de foto)

Het toestel is naar hier gekomen op twee lange aanhangwagens, in twee stukken. Ze hebben zelfs de bomen in de bocht van onze ingang moeten omhakken omdat de vleugels zo lang waren. 

Michel van Zweefvliegclub Phoenix
vliegtuig Overboelare C-54 “Skymaster” zweefvliegclub

Eerst militair, daarna commercieel

De Skymaster van Overboelare heeft een rijke geschiedenis. En die is zeer goed gedocumenteerd in het Zweefvliegcentrum zelf. Er zijn maar enkele blanco's te vinden. Maar alles begint in 1944. Toen werd het vliegtuig ingezet door het Amerikaanse leger. Twee jaar later worden er al commerciële vluchten mee gedaan bij American Airlines. Zelfs de maffia zou het vliegtuig ooit gebruikt hebben. Bij een passage in Zwitserland werd het vliegtuig daardoor aan de ketting gelegd door de politie. Maar in het holst van de nacht, konden twee mannen illegaal het toestel naar Melsbroeck brengen. Waar het gewoon werd achtergelaten. Eind jaren 1960 kwam het bij een restauranthouder in Geraardsbergen terecht. En in 1971 kocht de familie Coesens het vliegtuig over om op hun vliegveld te stationeren als poortwachter. En daar staat het nog steeds, in Overboelare. (lees verder onder de foto)

Skymaster Overboelare zweegvliegcentrum

"Voor die tijd was dat een toestel met spitstechnologie. Maar het mocht niet hoger vliegen dan 3.000 meter, anders kregen de passagiers geen zuurstof meer."

Michel van Zweefvliegclub Phoenix
vliegtuig Overboelare C-54 “Skymaster” zweefvliegclub

De bekendste bar van de Vlaamse Ardennen

In 1967 werd het toestel verkocht aan meneer Hannecaert die het op een parking van een café-restaurant liet zetten. Het toestel fungeert als bar. Voor de genodigden hun eten gingen verorberen in het restaurant, mochten ze plaatsnemen in het vliegtuig voor het aperitief. En dit vond allemaal plaats kort bij het Oudenberghof in Geraardsbergen, niet zo ver van de Muur. Ook toen het toestel begin jaren 1970 naar het vliegveld in Overboelare kwam, bleef de bar actief. Voor de huidige zweefvliegclub fungeerde het vliegtuig zelfs als cafetaria en vergaderruimte sinds 1995. Vandaag de dag is het vliegtuig afgeleefd, de toog staat er wel nog in. Maar de pintjes worden voortaan buiten het vliegtuig gedronken. (lees verder onder de foto)

Overboelare Skymaster bar

Ik mag gerust zeggen dat het vliegtuig nog altijd fotogeniek is. Op onze jaarlijkse vliegshow hebben wij veertig vliegtuigen te gast. Maar de mensen gaan het meest op de foto met onze Skymaster. 

Michel van Zweefvliegclub Phoenix

Populair bij eerste communies

Het vliegtuig kan je altijd bezoeken op afspraak. Gewoon even contact opnemen met het Zweefvliegcentrum Phoenix. Elk jaar komen er wel communicanten en vliegtuigliefhebbers over de vloer, om foto's te nemen. En af en toe ook eens een cameraploeg. Onlangs heeft Studio 100 er nog opnames gedaan voor een nieuwe reeks Ghostrockers. Opmerkelijk: langs binnen staan er nog 6 passagiersstoelen, maar dat zijn niet de originele. Die zijn later bij gekocht. (lees verder onder de foto)

skymaster overboelare vliegtuig
Luister naar het verhaal van de Skymaster in Overboelare

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!