Drie dokters verschijnen voor het Gentse Hof van Assisen na het uitvoeren van euthanasie

dinsdag 14 januari 2020 - 12:43
Anke Van Meer
Euthanasie
Foto: Getty
In de assisenzaal van Gent staan de komende weken drie artsen terecht voor vergiftiging, omdat ze in 2010 euthanasie uitvoerden bij Tine Nys, een vrouw van 38 met psychische problemen. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002 dat artsen daarvoor terechtstaan.

Op 27 april 2010 kreeg de 38-jarige Tine Nys euthanasie wegens “uitzichtloos psychisch lijden”. De jonge vrouw uit Sint-Niklaas had een moeilijke jeugd achter de rug met zware psychiatrische problemen, verschillende zelfmoordpogingen en lange opnames. Na een zoveelste afgesprongen relatie kreeg ze het steeds moeilijker. Op kerstdag 2009 ging ze naar de huisarts en sprak ze voor het eerst over euthanasie. In de maanden die volgden, gingen naast haar huisarts ook nog twee andere artsen - onder wie een psychiater - akkoord met de euthanasie. Vier maanden later werd de euthanasie uitgevoerd. 

Een halfjaar na de euthanasie stapten de zussen van Tine naar de onderzoeksrechter van Dendermonde om een klacht in te dienen. Volgens hen werd de euthanasiewet uit 2002 niet nageleefd. Volgens hen was er geen sprake van langdurig psychisch lijden en werd bovendien de euthanasie amateuristisch uitgevoerd. De drie artsen die hiervoor verantwoordelijk waren verschijnen nu voor assisen. 

Een uitgebreid artikel vindt u op VRTNWS

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!