Drie materniteiten in Oost-Vlaanderen dreigen te verdwijnen

donderdag 16 januari 2020 - 06:28
Anke Van Meer
Wim Schepens
Foto: Getty
Ons land heeft te veel materniteiten of ziekenhuisafdelingen waar bevallingen gebeuren. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een nieuw rapport. Veel van die ziekenhuizen ontvangen te weinig mensen en daardoor dreigen er heel wat te verdwijnen, waaronder drie materniteiten in Oost-Vlaanderen. De materniteit in Geraardsbergen sloot een tijdje geleden de deuren al.

Het Kenniscentrum heeft berekend dat een materniteit jaarlijks minstens 557 bevallingen moet uitvoeren om kostenefficiënt te zijn. 17 van de 104 materniteiten in ons land halen dat cijfer niet, en liggen bovendien in een stad of streek waar er ook nog andere materniteiten zijn. Om kwaliteit te kunnen bieden moet een kleine materniteit vaak evenveel personeel en materiaal ter beschikking hebben als een grote, terwijl er minder bevallingen gebeuren. Die kleine materniteiten zijn dus duur en niet efficiënt. Vanuit die vaststelling heeft het KCE zijn rapport geschreven. 

In Oost-Vlaanderen dreigen de materniteit van AZ Oudenaarde, AZ Glorieux in Ronse en Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze te verdwijnen. De materniteit van AZ Geraardsbergen is al gesloten.

Pleidooi voor een nieuwe norm

België heeft 104 materniteiten, waarvan er 59 in Vlaanderen liggen, 34 in Wallonië en 11 in Brussel. Wettelijk is vereist dat ze jaarlijks minstens 400 bevallingen moeten uitvoeren, en dat gedurende minstens 3 opeenvolgende jaren. Als ze die norm niet halen, verliezen ze hun vergunning. 

Het KCE heeft berekend dat een materniteit in ons land minstens 557 bevallingen per jaar zou moeten uitvoeren om kostenefficiënt te zijn. Enkel als ze dat aantal haalt, kan ze de kost per bevalling op het niveau brengen van de efficiëntere materniteiten in ons land. Begrijp: materniteiten waar de kost per bevalling voor het ziekenhuis het laagst is.    

Het KCE pleit er dan ook voor om de wettelijke norm van 400 te verhogen naar 557.  Als dat cijfer gebruikt zou worden, dan zouden 21 materniteiten de norm niet halen.

Bereikbaarheid als extra criterium

17 van die 21 materniteiten waar minder dan 557 bevallingen per jaar worden uitgevoerd, liggen in een stad of streek waar er binnen een half uur rijden met de wagen minstens één andere materniteit beschikbaar is. Die 17 zouden volgens het KCE het best gesloten worden, omdat ze niet noodzakelijk zijn.

Voor het KCE is het belangrijk dat iedere vrouw een materniteit ter beschikking heeft die met de wagen binnen de 30 minuten te bereiken is. 4 van de 21 materniteiten die de nieuwe norm niet halen, liggen in een streek waar er binnen het half uur rijden geen andere materniteit beschikbaar is. Die blijven volgens het KCE dan ook het best geopend, omdat vrouwen in die streek geen alternatief hebben.   

Bekijk hieronder op de kaart waar de materniteiten in ons land zich bevinden en hoeveel bevallingen ze per jaar uitvoeren.

Materniteiten

Van de  17 materniteiten die geen 557 bevallingen per jaar uitvoeren en die volgens het KCE gesloten zouden moeten worden, zijn er 9 in Vlaanderen en 8 in Wallonië. In Vlaanderen gaat het om:

  •  Sint-Andriesziekenhuis in Tielt
  • Algemeen Ziekenhuis in Oudenaarde
  • Algemeen Ziekenhuis Glorieux in Ronse
  • Algemeen Ziekenhuis (Campus Geraardsbergen) in Geraardsbergen
  • Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze
  • Algemeen Ziekenhuis St.-Jan Brugge-Oostende (Campus Henri Serruys) in Oostende
  • Algemeen Ziekenhuis Delta (Campus Menen) in Menen
  • Algemeen Ziekenhuis Delta (Campus Rembert) in Torhout
  • Algemeen Ziekenhuis Zeno (Campus Knokke-Heist) in Knokke-Heist

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!