Drie Oost-Vlaamse wijnen in de prijzen

woensdag 18 september 2019 - 21:25
Manon Dupont
Lodewijk Waes in wijngaard
Drie Oost-Vlaamse wijnen werden door de Vereniging Vlaamse Sommeliers geselecteerd tot Beste Belgische Wijn. Het wijndomein Waes in Zwijnaarde behaalde twee gouden medailles en het domein Près De Gand in Herzele kreeg een bronzen medaille.

De Vereniging Vlaamse Sommeliers heeft voor de vijftiende keer de Beste Belgische Wijnen geselecteerd. Twee Oost-Vlaamse wijndomeinen vielen in de prijzen.

Niet de eerste keer

Wijndomein Waes uit Zwijnaarde kon twee gouden medailles bemachtigen. Een eerste gouden medaille kregen ze voor hun Waes Wit uit het jaar 2018 en een tweede medaille voor hun Waes Rood uit 2017. En dat laatste is best wel een prestatie zegt organisator José Lemahieu: "wij hebben een koeler klimaat, in vergelijking met Bordeaux of zuidelijke Rhone, bij ons is het zo dat we meer witte en mousserende wijnen hebben die dan ook vaker in de prijzen vallen. Als rood het goed doet moeten we er fier op zijn!" 

Het was trouwens niet de eerste keer dat de wijnen van Lodewijk Waes in de prijzen viel. "Dat is omdat er voldoende concentratie en finesse is, ze kunnen mee met de wijnen van de wereld.", zegt organisator José Lemahieu.

Een unicum

Ook in Herzele ligt een gelauwerd wijngoed: Près De Gand. Hun mousserende wijn Pinot Meunier Rosé ging naar huis met een bronzen medaille. José Lemahieu zegt dat die wijn een unicum is: "Die is uitzonderlijk ,omdat Pinot Meunier zelden gebruikt wordt als druif op zich voor een wijn, hij wordt normaal gebruikt in als variëteit in champagne. Hier maakt Rudy De Vos er een rosé van en dat is zeer opmerkzaam."

35 glaasjes wijn

Tijdens de wedstrijd werden 180 Belgische wijnen geproefd waarvan er 18 bekroond werden met goud, 17 met zilver en evenveel met brons. 60 sommeliers namen de zware taak op zich om de wijnen te proeven, "maar ze proeven ze niet alle 180 hé, iedere sommelier krijgt elk 34 à 35 wijnsoorten om te beoordelen. Ze krijgen ook water en een pauze."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!