Drongengoed wordt heide tussen Ursel en Maldegem

donderdag 28 november 2019 - 07:10
Thomas Van den Hoof
beheerswerken Drongengoed
Bron: Radio 2
Het Agentschap Natuur en Bos wil van het Drongengoed in Ursel en Maldegem opnieuw een groot heidegebied maken. Daarvoor verdwijnen de bomen op een oppervlakte van 23 hectare. Maar sinds 2014 is ook al meer dan 32 hectare nieuw bos aangeplant. Daar komen de volgende jaren nog eens 7 hectare bij.

“We willen twee bestaande heidegebieden, het militair vliegveld van Ursel en het Maldegemveld, met elkaar verbinden via een corridor van een boomrijke heide”, zegt Klaar Meulebrouck van het Agentschap Natuur en Bos. “Het grootste deel van de kapwerken is ondertussen gebeurd. Op een oppervlakte van 22 hectare hebben we bos weggehaald of uitgedund. Volgend jaar kappen we nog een hectare bos."

Nieuwe kansen

Het kan vreemd klinken, maar om de natuur nieuwe kansen te geven moeten er bomen verdwijnen", licht Meulebrouck toe. "Zowel bos als open vegetaties hebben hun waarde. De voorbije weken werd in het Drongengoed vooral geplagd. "Plaggen wil zeggen dat we de strooisellaag van de bodem afschrapen. Daardoor kunnen de onderliggende zaden van onder andere heide tot ontwikkeling komen", legt Meulebrouck uit.

Positieve bosbalans

De komende maanden liggen de werkzaamheden in het Drongengoed even stil, omdat de bodem te nat en te kwetsbaar aan het worden is. “We zorgen in het Drongengoed sowieso voor een positieve bosbalans", verzekert Klaar Meulebrouck. "Nog voor de eerste bomen werden gerooid, hebben we al 20 hectare nieuw bos aangeplant. De twee voorbije jaren is daar nog eens 12,5 hectare extra bos bij gekomen, en de komende jaren staan nog 7 hectare nieuw bos op het programma."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!