Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Ecologisch begraven in Ninove geen succes

ma 5 aug. - 10:08

Ruim een half jaar na de opening van de natuurbegraafplaats in Ninove zijn er nog altijd geen ecologische begrafenissen gebeurd. Stad Ninove belooft nu overleg met begrafenisondernemers uit de buurt om het concept bekender te maken. Bij een ecologische begrafenis wordt een biologisch afbreekbare urne begraven op een bloemenweide, die vergaat binnen de maand.
© Foto: Radio 2

In onder meer Nederland en verschillende Scandinavische landen is ecologisch begraven al goed ingeburgerd. In Vlaanderen zijn er nog maar een paar natuurbegraafplaatsen. Het concept is vrij eenvoudig. De overledene wordt gecremeerd en de as wordt in een biologisch afbreekbare urne gestoken. Die wordt dan begraven in een park, op een weide of in een bos. De urne vergaat vrij snel, binnen een aantal weken. Nabestaanden kunnen op de plek terecht om hun dierbaren te gedenken, maar het zijn ook rustige parkzones waar andere inwoners gebruik van kunnen maken. In Ninove is er sinds november 2018 is er aan de bestaande begraafplaats ook een terrein toegevoegd voor dergelijke natuurbegrafenissen maar tot nu toe maakte niemand er gebruik van. 

"Wat is dat voor iets?"

Op de begraafplaats lopen bezoekers sereen tussen de klassieke graven. De natuurbegraafplaats ligt er helemaal verlaten bij maar alles is er wel helemaal klaar om in gebruik genomen te worden. Sommige bezoekers kennen het concept, anderen horen het in Keulen donderen. "Een ecologische begrafenis... wat is dat voor iets? Ik kan mij er helemaal niets bij voorstellen", vertelt één vrouw die bloemen op een graf legt. Andere bezoekers hebben wel een idee: "Ik denk dat je begraven wordt en dat je dan vanzelf vergaat en verdwijnt in de natuur. Ik vind dat eigenlijk wel een goed idee. Maar ik dacht dat het nog niet ingevoerd was... eigenlijk zou ik het wel overwegen", getuigt een andere bezoekster. 

"Alles klaar"

"Het is altijd zo bij nieuwe dingen dat mensen er wat aan moeten wennen, het concept is nog te weinig bekend", vertelt Anaïs Nies van stad Ninove terwijl ze een rondleiding geeft op de natuurbegraafplaats. "Aan de linkerkant is er een grote zone voorzien met graspaden tussen perken waar wilde bloemen en bomen groeien. Het is de bedoeling dat de urnes hier begraven worden. Wat verderop is er dan een grote rustbank waar ook gedenkplaatjes komen, er is ook een waterpartij die het serene karakter moet benadrukken. Aan de andere kant, aan de rechterzijde, is er sinds kort een dierenbegraafplaats waar mensen hun huisdieren een laatste rustplaats kunnen geven. Dat werkt wel, daar zijn intussen al een 10-tal huisdieren begraven." 

Onbekend is onbemind

De stad Ninove geeft toe dat de natuurbegraafplaats voorlopig geen succes is. "We gaan mensen actiever informeren om ze uit te leggen wat dit eigenlijk is. We gaan als stad echt overleggen met begrafenisondernemers want het is heel belangrijk dat zij de optie ook meegeven aan nabestaanden die bij hun langskomen. Mensen die rouwen zijn niet altijd bezig met de verschillende opties die ze dan hebben, ze hebben dan andere zorgen aan het hoofd. Ik spreek uit ervaring, ik verloor recent ook iemand en dan denk je daar allemaal niet zo over na. We gaan als stad daarom overleggen met de verschillende begrafenisondernemers uit de regio. Zo kunnen zij die optie gewoon opnemen in hun pakket. Op zich is het een klassieke crematie, enkel de urne verschilt en de plek waar ze begraven wordt", vertelt waarnemend burgemeester Joost Arents (onafhankelijke). 

Beter voor natuur én portemonnee

Een ecologische begrafenis is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de portefeuille, zegt Nies: "Bij een ecologische begrafenis moet je geen concessie betalen, zoals bij een klassieke begrafenis. Het komt dus iets goedkoper uit. We hopen dat mensen de optie echt overwegen. Wij zijn er alleszins helemaal klaar voor." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet