Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 middag in oost-vlaanderen

Eén op de twee 12- & 13-jarigen dronk al alcohol

ma 7 mei - 2:03

Ruim 6.700 jongeren van 12 tot 23 jaar hebben meegedaan een een onderzoek van 8 Oost-Vlaamse Drugpunten en de VAD (het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en illegale Drugs). Daaruit blijkt voor het eerst in Vlaanderen wat velen al wisten: zowat vier op de 10 jongeren onder de 16 jaar drinken alcohol terwijl ze dat nog niet mogen. Het onderzoek zegt ook dat "indrinken" een wijdverspreid fenomeen is.
cocktails klinken

8 op de 10 jongeren die ooit alcohol dronken, doen ook aan "indrinken"

Indrinken is alcohol drinken vóór het uitgaan. Jongeren kopen goedkope drank, in een warenhuis of een nachtwinkel, en gaan samen thuis of op een andere privéplek "gezellig samen drinken". Veel fuiven beginnen redelijk laat, en dan is indrinken een ideale en goedkope manier om in de stemming te geraken. Eens ze echt uitgaan, drinken ze meestal gewoon voort.

Indrinken is zeker geen nieuw fenomeen, maar voor het eerst blijkt nu uit de cijfers dat het wel wijdverspreid is. Ruim 6.700 jongeren hebben geantwoord op vragen over hun alcoholgebruik. Het is voor het eerst dat jongeren op zo'n grote schaal meedoen aan een onderzoek over hun alcoholgebruik. 

Bij de 12- tot 15-jarigen doet 30% aan indrinken, bij de 16- & 17-jarigen gaat het om 70%, en bij de 18- tot 26-jarigen om 90%  

 

 

Eén op de vier jongeren die indrinken, doet dat met sterke drank

— Mark Heremans, Drugpunt

Aan de slag met de onderzoeksresultaten 

Met de resultaten van het onderzoek, hebben de 8 Oost-Vlaamse drugpunten 10 aanbevelingen gedaan. Daarmee gaan ze eerst naar de lokale overheden van de stad of gemeente waar ze werken. Maar ook op Vlaams niveau zouden de aanbevelingen aan bod moeten komen. Vooral samenwerking zal cruciaal zijn, zegt Mark Heremans: "de drugpunten, de VAD, de horeca en de detailhandel zouden samen oplossingen moeten bedenken om het indrinken te beperken".

Indrinken op café zou al helpen, maar daarvoor liggen de prijzen wat te hoog

— Mark Heremans, Drugpunt

Waar halen jongeren hun drank?

Uit de enquête blijkt dat jongeren hun drank vooral in warenhuizen en nachtwinkels kopen. Meestal geraken ze aan de drank die ze willen, ook al hebben ze er nog niet de wettelijk toegelaten leeftijd voor. In warenhuizen gaan ze vooral bier en wijn halen, iets wat mag vanaf 16 jaar. Voor sterke drank moet je 18 zijn, maar daarvoor gaan ze vooral naar nachtwinkels.

"Eigenlijk zouden die jongeren nog niet met alcohol in contact mogen komen, dus moet er iets gebeuren in de winkels, zegt Heremans. Volgens hem moet er ingezet worden op mistery-shopping.  Daarbij gaan minderjarigen kijken op welke plaatsen ze effectief alcohol kunnen kopen. Daarna zouden drugpunten, VAD en winkels moeten samenzitten om de resultaten te bekijken en te onderzoeken hoe ze iets kunnen doen om het fenomeen van indrinken te beperken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet