Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: start je dag in oost-vlaanderen

start je dag in oost-vlaanderen

Eerste Amerikaanse speculooskoekjes van Lotus zijn een feit

di 20 aug. - 3:45

In de Verenigde Staten zijn zonet de eerste koekjes van de band gerold in een nieuwe fabriek van Lotus Bakeries. Het bedrijf uit Kaprijke moet nu veel minder invoeren vanuit België, want de Amerikaanse speculooskoekjes worden ook geproduceerd met lokale grondstoffen. "En toch smaken ze precies hetzelfde!"
Koekjes van Lotus
© Foto: Lotus

In 1932 werd het bedrijf Lotus opgericht in Lembeke, in Kaprijke, door de gebroeders Jan, Emiel en Henri Boone. Oorspronkelijk fabriceerden ze alleen peperkoek en speculoos, maar na jarenlange ambacht en het overnemen van verschillende andere koekjesfabrieken, is het assortiment van Lotus erg groot.

Al die zoetigheden vallen bovendien niet enkel in België in de smaak. Het is zelfs zo dat speculoos een andere naam heeft in de Verenigde Staten, "Lotus Biscoff", een samentrekking van "Biscuit with coffee".

"US made"

Tot nu toe werden de speculooskoekjes altijd ingevoerd vanuit België. Maar nu, voor de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf, worden ze ook in het buitenland gemaakt. "US made" prijkt op de koekpapiertjes, want de nieuwste fabriek van Lotus bevindt zich in de Amerikaanse staat North Carolina. De bouw ervan startte vorig jaar. Elk jaar zullen er meer dan 1 miljard koekjes van de band rollen.

Ecologisch motief

De Amerikaanse fabriek kwam er vooral om ecologische redenen, vertelt CEO Jan Boone. "Het is niet meer van deze tijd om duizend containers per jaar van België naar de Verenigde Staten over te brengen. Vandaar dat we ook gekozen hebben om met lokale grondstoffen te werken." 

Die andere grondstoffen zullen volgens Boone niets veranderen aan de smaak. "De Amerikaanse speculoosjes gaan precies hetzelfde smaken als die uit België. We hebben meer dan twee jaar gezocht naar de juiste mengeling van lokale bloem en suiker om daar datzelfde speculoosje te kunnen produceren."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet