Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Eerste centrum voor spraak- en slikproblemen van het land opent in Gent

vr 3 aug. - 9:59

In het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares is de nieuwe afdeling Foniatrie geopend. De afdeling focust zich op spraak-, stem- en slikproblemen. Bijzonder is dat niet alleen mensen met puur medische klachten er terecht kunnen maar ook professionele stemgebruikers (bv. leerkrachten, zangers, journalisten...).

De dienst Foniatrie is uniek in haar soort in ons land. Er werken neus-, keel- en oorartsen die gespecialiseerd zijn in slik- en communicatieprobelemen. Die kunnen snel de juiste diagnose stellen en een goede behandeling voorschrijven. Het ziekenhuis heeft ook geïnvesteerd in de allernieuwste apparatuur. 

Medische luik

"We slikken 600 keer per dag. Daar sta je niet bij stil als dat vlot verloopt maar mensen die door een medische ingreep of een aandoening plots niet meer goed kunnen slikken, beseffen het maar al te goed. Bijna elk netwerkmoment, elke babbel op het werk of elders, gebeurt met een koffie of een koekje, of een etentje en een drankje. Dat betekent dus vele keren slikken. We willen onze patiënten helpen om die momenten de baas te kunnen.", zegt dokter Mieke Moerman. De focus ligt vooral op mensen met medische klachten: mensen die kanker hebben gehad of een beroerte, mensen met een neurologische aandoening of een spierverlamming, mensen met slaapapneu... Patiënten konden natuurlijk eerder al bij specialisten terecht in verschillende ziekenhuizen maar de dienst Foniatrie van het AZ Maria Middelares bundelt nu alle kennis in één centrum.  

Andere stemgebruikers

Nieuw is ook dat niet enkel mensen met serieuze medische klachten terecht kunnen bij de dienst. Ook professionele stemgebruikers die stemproblemen hebben, kunnen bij het centrum te rade. "Nu is het vaak zo dat mensen met bijvoorbeeld heesheid een heel traject afleggen en pas laat bij ons terecht komen. Dan blijkt soms dat wij, door onze expertise, een andere oorzaak van de problemen vinden dan eerder aangenomen is." De dienst richt zich onder meer op leerkrachten omdat zij heel vaak tijdens hun carrière last krijgen van hun stem. "Ongeveer de helft van alle leerkrachten krijgt ooit stemproblemen. Het typische profiel is de kleuterleid(st)er die vaak over achtergrondgeluid moet praten, moet zingen en moet entertainen. Ook leerkrachten Lichamelijke Opvoeding die bijvoorbeeld vaak in een zwembad werken, krijgen vaak problemen.", zegt dokter Moerman. Ook telefonisten, zangers of journalisten kunnen in het centrum terecht. 

Stem almaar belangrijker 

"Communicatie wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. We zitten niet langer in het industriële tijdperk waarbij een arbeider met heesheid daar professioneel weinig hinder van ondervond. Nu werken almaar meer mensen direct of indirect met hun stem. Daarom is het centrum ook maatschappelijk belangrijk. Twintig procent van de leerkrachten met stemproblemen kan op een bepaald moment niet meer werken. Dat zijn problemen die we kunnen aanpakken.", zegt Moerman. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet