Eerste WK "sjakossen smijten" in Zelzate

maandag 10 juni 2019 - 13:42
Adel Mouchalleh
Deelneemster gooit haar handtas in de lucht
Foto: Radio 2
Op Pinkstermaandag werd het eerste wereldkampioenschap "sjakossen smijten" georganiseerd in Zelzate. Het is een ludieke actie die de gemeente in een positief daglicht wil zetten. Het is ook een hommage aan Eddy Wally, die naast zingen ook handtassen verkocht op markten.

In Zelzate vond het wereldkampioenschap "sjakossen smijten" plaats op Pinkstermaandag. De wedstrijd is georganiseerd door het burgerinitiatief Zelzate Geweldig, dat de gemeente op een positieve manier in de schijnwerpers wil zetten. Het idee is gebaseerd op dé bekendste Zelzatenaar Eddy Wally die in 2016 overleed. Naast zijn zangcarrière was hij ook beroemd als handtassenverkoper. De opzet van het kampioenschap was om de handtassen zo ver mogelijk te gooien. Het record bij de mannen kwam uiteindelijk op 26.7 meter, bij de vrouwen kond de winnares haar handtas 22 meter ver werpen.

Grote opkomst

Er waren veel mensen geïnteresseerd in het unieke WK, volgens de politie waren er zo'n 500-tal bezoekers aanwezig. "Dat is fantastisch, dat er zo veel mensen zijn. Met het geld dat we hebben ingezameld, willen we een nieuw evenement organiseren dat de Zelzatenaars samen brengt", zegt comedian en organisator Joost Van Hyfte. De keuze voor maandag is ook niet willekeurig: "Maandag is marktdag bij ons, en dan denken we meteen aan de bekendste marktkramer van onze gemeente: Eddy Wally. Het is dan ook geen verassing dat we aan handtassen denken!" zegt Van Hyfte verder. 

"Eddy is mijn nummer 1"

Voor vele bewoners stond Eddy Wally op de eerste plaats. Zijn dochter Marina Wally kan dat enkel beamen: "Mijn papa stond voor veel mensen op de eerste plaats. Maar voor mij is hij mijn nummer 1. Het doet me plezier om zijn positiviteit hier opnieuw te zien, het is geweldig!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!