Ere-gouverneur Briers op CD&V-lijst

zondag 10 februari 2019 - 16:20
Peggy Van de Velde
Jan Briers, de voormalige gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, is kandidaat voor CD&V bij de komende verkiezingen. Hij wordt eerste opvolger op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen.

Het is opmerkelijk dat Briers lid wordt en opkomt voor CD&V, want het was N-VA die hem in 2013 had voorgedragen als gouverneur. "Het klopt dat ik door die partij ben voorgedragen. Ik ben hen daar heel dankbaar voor, maar ik was wel onafhankelijk", zei Jan Briers daarover in in "De zevende dag" op Eén.

Jan Briers moest toen hij 65 werd stoppen als gouverneur. Hij motiveert zijn politieke ambitie zo: "Gouverneurs staan in de eerste plaats in voor de veiligheid van de provincie en de burgers. Ik heb al die jaren goed samengewerkt met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (de voorganger van Pieter De Crem, nvdr.). Op 6 januari heb ik een sms gestuurd naar De Crem, waarin ik zei dat ik nog steeds iets wil betekenen voor de veiligheid van het land, aangezien ik daar al heel wat knowhow in heb opgebouwd. Even later kreeg ik een telefoontje van hem."

De ere-gouverneur vindt dat zijn ervaring ook een troef is om in de politiek te stappen: "Ik heb gewerkt voor anderhalf miljoen Oost-Vlamingen. Ik ken elke Oost-Vlaamse gemeente van dichtbij en ik ken de jongeren en de ouderen."

Opvolger

Jan Briers krijgt de eerste plaats op de opvolgerslijst. Dat betekent dat hij dus niet meteen verkozen kan raken, ook al krijgt hij veel stemmen achter zijn naam. Briers kan pas een zitje in de Kamer krijgen wanneer iemand die verkozen is van de "gewone" lijst zijn mandaat niet opneemt om een of andere reden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wanneer CD&V deel uitmaakt van de volgende federale regering en Pieter De Crem daarin minister wordt. 

Nieuwe gouverneur?

Er is na Briers nog steeds geen nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen aangesteld. Die zou gekozen worden via een onafhankelijke selectieprocedure. Er kwamen 15 kandidaten uit en de Vlaamse regering moest de beste kandidaat eruit kiezen, maar dat draaide eind oktober 2018 uit op een conflict tussen N-VA en Open VLD. De benoeming werd op de lange baan geschoven. Didier Detollenaere, die Briers al verving, is waarnemend gouverneur. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!