Erfgoed Kattestraat in Aalst door afbraak bedreigd

maandag 18 november 2019 - 20:14
Thomas Van den Hoof
Kattestraat Aalst
bron: Google streetviews
De vereniging voor Aalsters Cultuurschoon slaat alarm. In de Kattestraat, de winkelstraat bij uitstek in Aalst, verdwijnen stilletjes waardevolle oude winkelgebouwen. In de plaats komen doorgaans nietszeggende moderne gebouwen met een winkel op de benedenverdieping en daarboven appartementen.

Begin dit jaar gingen al twee gebouwen tegen de vlakte, die mee het straatbeeld van de Kattestraat bepaalden. "Maar er is nog meer onheil op til", zegt Joris Bouve van de vereniging voor Aalsters Cultuurschoon. "Via de website van de stad Aalst ontdekten wij onlangs dat het pand, waar vroeger de bakkerij Malpertuus gevestigd was, verbouwd wordt tot hotel. Het waardevolle interieur van deze bekende bakkerij is ondertussen verdwenen." Iets verderop dreigt het gebouw te verdwijnen, waarin nu de winkel Samdam is gevestigd. "En zo gaat het maar door", zegt Bouve.

"Dat deze mooie gebouwen zomaar kunnen verdwijnen en vervangen worden door nietszeggende architectuur betreuren wij", zegt Bouve. "We hebben er niets op tegen dat er boven de winkels mensen wonen. Liefst in de beste omstandigheden. Maar het is jammer dat de bestaande gebouwen niet gerenoveerd of gerestaureerd worden en dat men kiest voor nieuwbouw." Bouve wijst er ook op dat de Kattestraat niet de enige is waar waardevolle gebouwen verdwijnen.

Binnen de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ontwikkeling (GECORO) kunnen projecten soms wel tegengehouden of bijgestuurd worden. Maar de vereniging voor Aalsters Cultuurschoon vraagt nu vooral dat de stad een visie ontwikkelt over het bouwkundig erfgoed in haar winkelstraten. "Van zo een visie hebben we nog niet veel gehoord of gezien. Maar het is wel de hoogste tijd dat die visie er komt, voor er nog waardevolle gebouwen verdwijnen", besluit Bouve.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!