Evelien rijdt dagelijks met de vuilniswagen: "De mensen schrikken eerst, maar geven me dan complimentjes."

dinsdag 19 november 2019 - 15:00
Geert Houck
Eveline Dewinter poseert voor een vuilniswagen
Foto: Radio 2
Bij de Oost-Vlaamse afvalophaler IDM zijn er maar 4 vrouwen aan de slag, tegenover 70 mannen. Evelien De Winter vindt het leuk om te werken in zo'n typische mannenwereld. Haar collega's roemen haar omdat ze zo nauwkeurig kan manoeuvreren met de ophaalwagen. Maar ze loopt ook vaak achter de wagen aan om de afvalcontainers op te halen.

IDM haalt het huishoudelijk afval op in de gemeenten Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate. Van de 74 ophalers en parkwachters zijn er amper 4 vrouwen aan de slag. Maar Evelien De Winter uit Lokeren voelt zich als een vis in het water, in deze mannenwereld: "De collega's soigneren ons goed. Als er zich bijvoorbeeld een geval van agressie voordoet, dan staan ze direct paraat."

Vrouw achter het stuur

Een vrouw achter het stuur van een vuilniswagen is nog altijd een uitzondering. Toch is Evelien al gewoon aan de reacties: "De meeste mensen schrikken eerst, als ze een vrouw achter het stuur zien zitten. Maar achteraf krijg ik complimenten, omdat ze niet verwachten dat een vrouw zo goed kan manoeuvreren. In Lokeren zijn er heel veel kleine straatjes, waar je heel nauwkeurig moet sturen. Ik heb gaandeweg die handigheid aangeleerd."

De fitness hoeft niet meer

Evelien is niet alleen chauffeur, maar ook ophaler. Ze loopt dus achter de vuilniswagen aan, om de containers te ledigen. "Dat is fysiek zwaar, ik hoef niet meer naar de fitness", lacht ze. "Na zo'n zware ronde plof ik met veel plezier 's avonds in de sofa."

Picknicken in de natuur

De afvalophalers werken het hele jaar door, in weer en wind. In de zomer heeft dat wel zijn voordelen, zegt Evelien: "Op zonnige dagen kunnen we picknicken op mooie plekjes in de natuur. Vorige zomer zaten we soms aan het water onze boterhammen op te eten." 

Ze komen ook in contact met veel mensen. "Vaak zijn wij er als eerste bij in noodsituaties. Het zou niet de eerste keer zijn dat we met zijn allen een auto met motorpech in gang duwen."

Deze week is de week van de afvalophaler en recyclageparkmedewerker. Door een rode strik rond je vuilniszak of -container te knopen, geef je een teken van respect aan de mensen die elke week je vuilnis komen ophalen.

Evelien in de vrachtwagen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!