Film Fest Gent: de 46ste editie gaat vanavond van start

dinsdag 8 oktober 2019 - 18:00
Amelie Outters
Foto: Film Fest Gent
Vanavond wordt het startschot gegeven van de 46ste editie van Film Fest Gent. Deze editie zit in een Spaans jasje: het filmfestival focust op het werk van Spaanse filmmakers, zoals Luis Buñuel, Carlos Saura en Pedro Almódovar. Maar in de selectie zitten uiteraard films vanuit de hele wereld. Er staan in totaal 128 langspeelfilms en 50 kortfilms op het programma.

De rode loper ligt klaar, de spotlights zijn uitgetest en de VIP-test is geïnstalleerd: Gent is klaar voor de 46ste editie van Film Fest Gent. Wim De Witte werkt al een hele tijd voor het filmfestival, maar is dit jaar voor de eerste keer programmadirecteur. "Het kriebelt een beetje in de buik, maar het is gezonde stress. We zijn er klaar voor!"

Vanaf 19u kan je de opening van het filmfestival live volgen op de Facebookpagina van Film Fest Gent.

Waargebeurde verhalen als opener

De openingsfilm is Les Misérables van regisseur Ladj Ly. Niet de alombekende musical, maar een sociaal geëngageerde film over rellen in Parijs tussen politie en jongeren. De Witte: "De film is gebaseerd op verhalen die de regisseur zijn heeft meegemaakt. Het is een heel krachtige film, ook cinematografisch. Het ritme van de film is heel indrukwekkend. Er was geen twijfel over dat dit onze opener zou worden."  

Vijf filmtips

Maar welke films moet je nu zeker gezien hebben? Filmkenner Ward Verrijcke zocht het uit voor VRT NWS.

Les misérables (Ladj Ly)

Stephane is een politieagent uit Cherbourg die aan de slag gaat in Parijs, waar zijn kind en ex-vrouw wonen. Hij wordt ingezet in de anti-misdaadbrigades in de voorsteden, waar er bendeoorlogen woeden, tussen groepen van verschillende Afrikaanse afkomst. Het gaat er bijzonder gewelddadig aan toe, en de politie gebruikt niet altijd even legale methodes om dat geweld aan te pakken. 

Regisseur Ladj Ly, zelf van Malinese afkomst, liet zich voor zijn scenario inspireren door de rellen in Parijs van 2005, die hij van dichtbij meemaakte. Zijn wervelende, aangrijpende en vaak schokkende film won in mei, heel terecht, de Prix du Jury in Cannes

De film speelt vanaf 20 november in de Belgische bioscopen.

Muidhond (Patrice Toye)

Er staan ook heel wat Belgische films op het programma dit jaar. Patrice Toye, bekend van "Rosie" en "Little black spiders", stelt haar nieuwe film "Muidhond" in wereldpremière voor, en opent daarmee op woensdag de internationale competitie. Het is de verfilming van het beroemde boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord, over een dertigjarige man die werd veroordeeld voor kindermisbruik. Nadat hij vrijkomt, trekt hij bij zijn moeder in, maar dan komt er naast hen een vrouw met haar kleine dochtertje wonen. Op een heel integere manier pakt Toye een moeilijk onderwerp aan. De intense hoofdrol is voor de jonge acteur Tijmen Govaerts, onlangs nog te zien in “Girl” en “Wij”.

"Muidhond" gaat in Gent in wereldpremière op 9 oktober en speelt vanaf 29 januari 2020 in de Belgische bioscopen.

War of the worlds (Gilles Coulier & Richard Clark)

Het beroemde science fiction-verhaal van H. G. Wells is al een paar keer bewerkt. Eind jaren dertig maakte Orson Welles er een hoorspel op de radio van, en zorgde met het relaas over een buitenaardse invasie voor veel paniek in Amerikaanse huishoudens. In 2005 werd het verfilmd door Steven Spielberg met Tom Cruise in de hoofdrol. Nu is er een nieuwe Amerikaans-Britse minireeks, waarvan de eerste vier afleveringen werden geregisseerd door de West-Vlaming Gilles Coulier ("Bevergem", "Cargo"). Het belooft een intense reeks te worden, met veel aandacht voor de psychologie van de Londenaars die op de vlucht moeten voor de aliens.

Twee afleveringen van "War of the worlds" worden in Gent vertoond op maandag 14 oktober, en de hele reeks is dan vanaf 29 oktober te zien op Fox.

Instinct (Halina Reijn)

Debuutfilm van de Nederlandse actrice Halina Reijn. Zij pakt uit met een intrigerende thriller over een therapeute in het gevangeniswezen. Ze behandelt een gedetineerde die vastzit voor zwaar seksueel geweld, maar die penitentiair verlof zou krijgen. De twee raken in de ban van mekaar, wat een film oplevert die op een eerlijke, confronterende manier heel wat relationele en seksuele taboes aankaart. Reijn kon voor haar eerste langspeler rekenen op een topcast: Carice van Houten en Marwan Kenzari spelen de hoofdrollen. "Instinct" is ook de Nederlandse Oscarinzending.

"Instinct" gaat op maandag 14 oktober in Belgische première op het filmfestival, en speelt vanaf 11 december in de Belgische bioscopen.

De twaalf (Wouter Bouvijn)

Nog meer toptelevisie op het filmfestival: één pakt uit met de nieuwe prestigieuze reeks "De twaalf" over een ophefmakend assisenproces. Maaike Cafmeyer speelt de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers die beschuldigd wordt van twee moorden. De reeks gaat niet enkel over Frie, die haar onschuld blijft uitschreeuwen, maar ook over de twaalf juryleden van wie het leven danig overhoop wordt gehaald tijdens het proces. Een hele reeks topacteurs, waaronder Charlotte De Bruyne, Maaike Neuville, John Heldenbergh, Sofie Decleir en Zouzou Ben Chikha, doen ook mee. Regisseur is de jonge Wouter Bouvijn, die in 2012 flink wat prijzen pakte met zijn kortfilm "Tweesprong".

Op dinsdag 15 oktober worden twee afleveringen van "De twaalf" vertoond in Gent, vanaf zondag 3 november is de reeks te zien op één.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!