Geen tuin? Haal het topje van je dak en je hebt zo een openluchtterras

donderdag 24 mei 2018 - 08:23
Zo ziet het dakterras eruit als je door het luik op het dak klimt. Links de dakrand die fungeert als reling, rechts de gemeenschappelijke muur met de buren
Zondag 27 mei is het de Vlaamse Renovatiedag en dan kan je in heel de provincie verbouwingsprojecten gaan bekijken. Een van de projecten is een dakterras in een geklasseerd huis in Gent. Maar het is geen dakterras als een ander.

Architect Sander Rutgers woont met zijn gezin in een geklasseerd hoekhuis uit 1843 in de Ekkergemstraat in Gent. Sander viel voor de sfeer van de robuuste woning met souterrain, een mooi glasraam, een houten draaitrap, hoge plafonds, originele houten lambriseringen. Enig minpunt: er was geen buitenruimte.

"Dan denk je aan een geveltuin, of aan een daktuin" zegt Sander. En het werd dat laatste. Er is nog werk aan, maar het idee is origineel omdat het geen gewoon plat dakterras is geworden. Van beneden af zie je het niet, maar boven de brede dakgoot staan de zijkanten van een dak op halve hoogte. De nok staat er niet op. Op die manier dient het stuk dak als reling van een terras van ongeveer 21 vierkante meter.  

Om op het dak te geraken moet je vanaf de zolder, die gebruikt wordt als kantoorruimte, via een trap door een luik naar boven. "Het luik is doorzichtig, daardoor hebben we licht in het kantoor." 

Als je over de reling, het stukje dak dus, kijkt zie je de torens van Gent en kan je lachen naar de mensen die beneden in hun auto stil staan, lacht buurman Stephen die samen met Sander aan het verbouwproject begon.

Leve de buren

"Er was eerst een plan om de 4 aanpalende huizen te renoveren, maar dat ging niet door. Uiteindelijk kwamen er in het huis naast ons nieuwe buren en die waren meteen gewonnen om samen het dak te renoveren." 

Omdat de gemene muur van het dak 6 meter hoog was, konden we een half dak maken zodat we een open ruimte hadden om als terras te gebruiken, legt Sander uit. En in de muur, die zijn  terras scheidt van dat van Stephen, "hebben we een deur gemaakt, dan kunnen we bij elkaar gaan barbecueën!"

Buurman Stephen was meteen gewonnen voor het plan om samen te verbouwen. het voordeel was dat voor hem het voorbereidende werk al gedaan was. De bouwvergunning was in orde en we konden een deel van de kosten delen. "Een stelling bouwen moet je bijvoorbeeld geen twee keer apart laten doen." Voor de beide huizen samen kostte de verbouwing zo'n 100.000 euro. Isolatie en dampscherm hebben ze zelf geplaatst om de kosten wat te drukken.

"En tot nu toe kunnen onze gezinnen het heel goed met elkaar vinden", lachen de mannen. De bbq staat er nog niet, er moeten nog planten komen, maar er wordt volop gedroomd van een parasol, ligstoelen en een glaasje wijn op het dak." 

Info over de renovatiedag

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!