Geluidsbol helpt dementen communiceren

vrijdag 27 april 2018 - 10:51
De 'CRDL' is een soort van bol die dementen helpt om te communiceren als je er je hand op legt en tegelijk de demente persoon aanraakt. Het woonzorgcentrum De Gerda in Sint-Niklaas gebruikt het als eerste in Oost-Vlaanderen.

De Gerda in Sint Niklaas heeft geïnvesteerd in een 'CRDL', uitgesproken in het Engels als 'cradle'. Het is een soort van houten bol om beter te kunnen communiceren met personen met dementie.

Vaak hebben demente bejaarden moeite met praten of zitten ze de hele dag verzonken in hun eigen gedachten waardoor ze geen contact maken met anderen. Daar moet de crdl bij helpen. Je legt je hand op de bol en tegelijk raak je met je andere hand de persoon aan, door de arm te strelen, of het gezicht. Dan komen er allerlei geluiden uit de bol, waar de demente bejaarden op reageren. Het is een combinatie van tastzin, gehoor en geheugen.

Ergotherapeute Evelynn testte de crdl al uit en merkte dat de demente personen de geluiden herkennen, erom moeten lachen en verwonderd zijn. Op die manier kunnen ze uitdrukken wat ze voelen.

De crdl kan verschillende geluiden tevoorschijn toveren, geluiden uit de stad bijvoorbeeld, of uit het huishouden van vroeger als bijvoorbeeld een fluitketel. Het kunnen ook diergeluiden zijn als meeuwen, of fluitende vogeltjes.

In Genk, Mechelen en Wingene zijn er ook woonzorgcentra die een crdl hebben aangekocht. Het is een duur ding, het OCMW investeerde er 5.000 in. Eerder kocht het OCMW ook al een tovertafel aan om bewoners met dementie te prikkelen en te stimuleren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!